Anketa: Stranki Le Penove in Macrona na evropskih volitvah izenačeni

0

Stranka francoskega predsednika Emmanuela Macrona Naprej republika in stranka Nacionalni zbor skrajne desničarke Marine Le Pen sta v anketi o podpori na volitvah v Evropski parlament maja 2019 skoraj povsem izenačeni na čelu lestvice. Prvo podpira 21,5 odstotka vprašanih, drugo pa 21 odstotkov. Le Penova je ob tem optimistična.

“Velika bitka Evropejcev lahko vse spremeni,” je ob rezultatih ankete na Twitterju zapisala Le Penova. “Prihajamo,” je poudarila. “Boj narodov proti Evropski uniji je boj za neodvisnost. (…) To je boj narodov proti (Evropski komisiji),” je dodala.

Tradicionalnim francoskim strankam medtem anketa inštituta Odoxa napoveduje precej slabše rezultate na evropskih volitvah prihodnje leto. Desni stranki Republikanci napoveduje tretje mesto s 14-odstotno podporo, socialistom pa šesto mesto in 4,5 odstotka glasov. Na četrtem mestu je skrajno leva Nepokorna Francija z 12,5 odstotka.

Med področji, ki bodo vplivali na njihovo odločitev, je 35 odstotkov vprašanih navedlo kupno moč, sledita pa priseljevanje (32 odstotkov) ter varnost in boj proti terorizmu (27 odstotkov), na svoji spletni strani navaja inštitut. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen