Vlada odobrila dodatna sredstva za pet naložb podjetij, med njimi Yaskawi

0

Vlada je danes prerazporedila nekatera sredstva porabe za dodatno podporo naložbam petih podjetij. Skupno gre za pet milijonov evrov, dodatna sredstva za svoje naložbe pa bodo prejeli japonska Yaskawa ter slovenske družbe Kovis, Medicop, Ocean Orchids in Termit.

Kot so po seji vlade sporočili iz vladnega urada za komuniciranje, bo ministrstvo za gospodarski razvoj in tehnologijo prerazporedilo sredstva znotraj svojega finančnega načrta.

Znotraj tega bo en milijon evrov namenilo dodelitvi finančne spodbude za projekt Yaskava – Pametna tovarna. Japonski izdelovalec robotov Yaskawa namreč v Kočevju gradi evropsko tovarno robotov, tamkajšnji Yaskawin kompleks pa naj bi v prihodnjih letih dobil tudi dodaten obrat za izdelavo elektromotorjev in elektronskih komponent. Skupaj naj bi Yaskawa v Kočevju investirala okoli 50 milijonov evrov in zaposlovala okoli 500 delavcev, država pa ji je že odobrila spodbudo v višini 5,6 milijona evrov.

Poleg tega bo država na podlagi danes sprejetega vladnega sklepa v višini štirih milijonov evrov dodatno podprla tudi štiri naložbe slovenskih podjetij.

Družbi Kovis Livarna, ki je del brežiške skupine Kovis, izdelovalca zavornih sistemov za vlake največjih svetovnih proizvajalcev, bo za 25 milijonov evrov vredno posodobitev livarne v Štorah poleg že odobrenih dveh milijonov evrov dodelila še 1,25 milijona evrov.

Za skladiščno-razvojni center murskosoboškega proizvajalca medicinske opreme in reševalnih vozil Medicop, investicijo v višini 6,6 milijona evrov, bo poleg že odobrenih 0,9 milijona evrov namenila še enkrat toliko.

Za nekaj več kot devet milijonov evrov vreden projekt novega logističnega objekta družbe Ocean Orchids iz Dobrovnika, ki v rastlinjakih v Prekmurju goji orhideje, bo poleg že odobrenih dveh milijonov evrov namenila še 1,25 milijona evrov.

Moravškemu Termitu, ki je vodilno slovensko podjetja za izdelavo in predelavo kremenovega peska ter izdelavo pomožnih livarskih sredstev za livarne in železarne, pa bo za postavitev nove jedrarne v Zagorju, katere gradnja je ocenjena na 3,4 milijona evrov, poleg že odobrenih 0,6 milijona evrov odobrila še enkrat toliko. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen