Turnbull odstopil, Morrison novi avstralski premier

0

Avstralski premier Malcolm Turnbull je danes sredi znotrajstrankarskih bojev odstopil, njegov položaj pa je že prevzel Scott Morrison. To je že šesta menjava na čelu avstralske vlade v zadnjih 11 letih.

Turnbull je sicer v torek preživel spopad za prevlado z zdaj že bivšim notranjim ministrom Petrom Duttonom, vendar je potem sledil val odstopov ministrov. Bolj konservativna linija v njegovi liberalni stranki se je uprla zaradi slabih rezultatov stranke na nadomestnih volitvah prejšnji mesec in ker je zastalo noveliranje zakona o davku na dobiček podjetij in energetske zakonodaje.

Turnbull je nato v četrtek napovedal, da bo danes na srečanju stranke odstopil s položaja predsednika stranke, če njegov glavni tekmec Dutton zbere zadostno število podpisov. To je potem tudi storil.

A zatem sta se na glasovanju za položaj predsednika stranke soočila Dutton in minister za proračun Scott Morrison, ki je potem precej presenetljivo zmagal s 45 glasovi proti 40, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Dutton je kljub svojim strtim ambicijam po glasovanju zagotovil podporo Morrisonu.

Morrison, ki bo predvidoma še danes zaprisegel kot 30. premier Avstralije, je obljubil, da bo poenotil stranko in si ponovno zagotovil podporo Avstralcev. “Na vaši strani smo. To je vse, kar je pomembno. Na vaši strani smo,” je dejal Morrison po zmagi.

“Zagotovili bomo stabilnost, enotnost, smer in namen, ki ga avstralski državljani pričakujejo od nas kot voditeljev,” je dodal 50-letnik, ki se je predstavil kot nova generacija vodstva liberalcev.

Za položaj vodje stranke in posledično premierja se je potegovala tudi zunanja ministrica Julie Bishop, ki velja za Turnbullovo zaveznico, a so jo izločili že v prvem krogu.

Turnbulla je poteza strankarskih kolegov razburila. Označil jo je za vztrajen upor, ki so ga proti njemu sprožile številne osebe v stranki, podprli pa pomembni predstavniki medijev. “Avstralci bodo osupli in zgroženi nad dejanji v zadnjem tednu. Bilo je izredno nenavadno. Veliko jih je to označilo za norost in mislim, da je to težko opisati kako drugače,” je dejal na svoji zadnji novinarski konferenci še kot premier.

Dodal je, da bo tudi zapustil parlament, a ni pojasnil kdaj. Po njegovem odstopu se bodo za njegov poslanski sedež organizirale nadomestne volitve, pri čemer ni zagotovljeno, da bo položaj zasedel liberalec. Stranka sicer trenutno vlada le s sedežem večine. Redne volitve pa bodo predvidoma v sredini prihodnjega leta.

Čeprav je Avstralija ena od gospodarsko najbolj stabilnih držav Zahoda, pa imajo predsedniki vlad že tradicionalno težave, da se obdržijo na oblasti cel mandat. V zadnjih 11 letih je imela država s 25 milijoni prebivalcev kar sedem premierjev. Turnbull je naslednji, ki je padel po sporih znotraj stranke.

Od Johna Howarda, ki so ga s položaja zrinili leta 2007, noben avstralski premier ni odslužil celotnega mandata. Zadnji štirje, med njimi tudi Turnbull, so padli na račun članov ali nekdanjih članov vlade, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Tudi Turnbull si je oblast prisvojil tako, da se je obrnil proti takratnemu premierju Tonyju Abbottu, ko mu je leta 2015 padla javnomnenjska podpora. Čeprav Turnbull glede na ankete uživa zadostno podporo, pa ima liberalna stranka večje težave, saj je že več mesecev tik za petami laburistov. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen