Prizivno sodišče v Seulu nekdanji predsednici podaljšalo zapor na 25 let

0

Južnokorejsko prizivno sodišče je danes podaljšalo zaporno kazen nekdanji predsednici Park Geun-hye, ki je bila obsojena zaradi korupcije in zlorabe položaja. Kazen so ji tako podaljšali na 25 let zapora, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Parkova je bila na prvi stopnji aprila obsojena na 24 let zapora zaradi korupcije, zlorabe položaja, prejemanja podkupnin in izsiljevanja. V škandal je bila vpletena skupaj s svojo zaupnico Choi Soon-sil, s katero sta skupaj v zameno za politične usluge od velikih družb prejemali podkupnine. Bilo naj bi jih kar za 20 milijonov dolarjev.

Škandal je v Južni Koreji podžgal javne kritike tesnih in koruptivnih povezav med politiki in chaeboli, vplivnimi družinskimi konglomerati, ki so pomemben del 11. največjega gospodarstva na svetu. Ob razkritju škandala so v državi izbruhnili množični protesti, Parkova pa je bila potem odstavljena.

Po aprilski obsodbi, s katero se je končalo desetmesečno sojenje, ki ga je Parkova bojkotirala, je bilo najbolj nezadovoljno tožilstvo. V pritožbi je zahtevalo obsodbo na 30 let zapora.

Višje sodišče v Seulu je danes pritrdilo sodbi na prvi stopnji in poudarilo, da je Parkova “zagrešila resno zlorabo pooblastil, ki ji jih je zaupalo ljudstvo”.

“Tovrstna neetična dejanja med politiko in gospodarstvom uničujejo temelje naše demokracije in izkrivljajo tržno gospodarstvo,” je poudarilo višje sodišče. Ob dvigu zaporne kazni na 25 let zapora je Parkovi dvignilo tudi denarno kazen iz 18 na 20 milijonov vonov (18 milijonov dolarjev).

Parkova se na prvostopenjsko obsodbo sploh ni pritožila. Sodni proces je označila za politično gonjo. Tako kot že aprila je tudi danes ni bilo na razglasitvi sodbe, poroča AFP.

Hčerka ubitega diktatorja Park Chung-heeja je kot prva ženska v zgodovini Južne Koreje predsedniški položaj prevzela leta 2013. Manj kot štiri leta kasneje je bila po valu množičnih protestov odstavljena s položaja.

Julija je bila v drugem primeru obsojena še na osem let zapora, med drugim zaradi nezakonitega prisvajanja sredstev obveščevalne službe.

V Južni Koreji se zaporne kazni seštevajo, kar pomeni, da bo morala 66-letna Parkova za zapahi preživeti 33 let.

Parkova ni prva bivša južnokorejska predsednica, ki je bila obsojena zaradi kaznivih dejanj. Pred njo sta bila bivša predsednika Chun Doo-whan in Roh Tae-woo v 90. letih prejšnjega stoletja obsojena zaradi izdaje in korupcije.

Tudi predhodnik Parkove Lee Myung-bak je trenutno v priporu. Aprila je bila proti njemu vložena obtožnica zaradi korupcije. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen