Počivalšek v novem mandatu ne pričakuje sprememb poslovnega okolja na slabše

0

Na burne odzive gospodarstvenikov glede načrtovane obdavčitve kapitalskih dobičkov se je danes odzval tudi dosedanji in najverjetnejši novi gospodarski minister Zdravko Počivalšek. Zavzel se je za dialog, v katerem bi gospodarstvenike prepričali, da se gospodarsko okolje ne bo spremenilo tako, da bi bilo treba razmišljati o selitvi v tujino.

Po Počivalškovem mnenju so v iztekajočem se vladnem mandatu uspeli dokazati, da vedo, kako se ustvarjajo nova delovna mesta. “Ključno pa je, da zagovarjamo predvidljivo in stabilno poslovno okolje. To je lahko edini pravi temelj uspešnega gospodarstva,” je poudaril.

Predvidljiva in stabilna politika se mora po njegovem mnenju odražati tudi v davčni politiki, ki mora ustvarjati dobre pogoje za gospodarstvo. “S tem ne pomagamo le gospodarstvu, temveč vsem ljudem,” je izpostavil.

Nekatere ocene na prvo žogo so po njegovem mnenju “malo preuranjene”. Verjame, da bodo v dialogu z gospodarstveniki te prepričali, da se pogoji za gospodarjenje “niso in ne bodo spremenili tako, da bi bilo treba razmišljati o selitvi poslovanja iz Slovenije”: “Nasprotno; verjamem, da si bo nastajajoča vlada prizadevala za nadaljnje ustvarjanje predvidljivega in ustreznega gospodarskega okolja, ki bo omogočalo razvoj slovenskih podjetij doma in privabilo druge iz tujine.”

Ob tem se je Počivalšek zavzel za dialog, ki bo potekal neposredno med partnerji in ne prek medijev. Pojasnil je, da je stopil v stik s predstavniki Kluba slovenskih podjetnikov (SBC), pri čemer razume njihovo zaskrbljenost, mora pa komunikacija po njegovih besedah temeljiti na popolnih informacijah.

“Moramo pa se zavedati, da bo treba v bodoče, tako kot smo krizo delili na vseh segmentih, tudi napredek deliti na vseh segmentih. Vse to pa je stvar strpnega in argumentiranega dialoga in tako politiko bom zagovarjal tudi v bodoče, če bom imel priložnost sodelovati v tem procesu,” je dodal minister. Spomnil je, da zakon o gospodarskih družbah daje pravico do delitve dobička med lastniki.

Na vprašanje, ali je ukrep v koalicijski pogodbi morda le neposrečeno zapisan, je odgovoril, da tega ne more komentirati, izrazil pa je prepričanje, da bodo pri uresničevanju koalicijske pogodbe delovali tako, da ne bodo ogrožali poslovnega okolja.

Zamisel o spremenjenem načinu obdavčitve kapitalskih dobičkov, ki je navedena v koalicijski pogodbi, je na noge dvignila gospodarstvenike, ki so tudi lastniki podjetij. Največ razburjenja je povzročil ukrep družbe Akrapovič, ki se je na četrtkovi skupščini odločila, da zaradi “negotovosti glede prihodnje davčne obravnave rezultatov poslovanja družbe v preteklih letih” izplača celoten bilančni dobiček v višini 32 milijonov evrov. V LMŠ medtem pomirjajo gospodarstvenike, češ da so burni odzivi brez dodatnih pojasnil in obrazložitev preuranjeni. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen