Na Kosovu naj bi bil v soboto znan osnutek statuta Skupnosti srbskih občin

0

Na Kosovu naj bi v soboto predstavili osnutek statuta Skupnosti srbskih občin. 4. avgusta je sicer zadnji dan, ko bi morala Priština predložiti omenjeni osnutek. Srbi na severu Kosova naj bi po nekaterih virih pripravljali enostransko razglasitev avtonomije, kar naj bi bil njihov odgovor na to, da Priština še ni ustanovila omenjene skupnosti.

V Prištini je sicer bila danes seja kosovskega varnostnega sveta, v Beogradu bo seja za nacionalno varnost v soboto, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

Po poročanju srbskih medijev je seja srbskega sveta za nacionalno varnost sklicana zaradi razmer na Kosovu. Na seji naj bi tako razpravljali o zaščiti srbskih interesov in naroda na Kosovu.

Kosovski premier Ramush Haradinaj je po današnji seji kosovskega varnostnega sveta dejal, da je status Skupnosti srbskih občin v skladu s kosovskimi zakoni, kosovske Srbe pa posvaril, da bo Priština odgovorila na njihove morebitne poskuse razglasitve avtonomije. “Nihče nima pravice do enostranskih akcij,” je še dejal.

Evropska unija je Prištini po večkratnih zamudah pri uresničevanju bruseljskega sporazuma aprila letos določila, da mora do 4. avgusta pripraviti osnutek statuta.

Skupnost srbskih občin je mednarodno priznana oblike avtonomije kosovskih Srbov, za katero sta se Priština in Beograd dogovorila že leta 2013. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen