Na kolegiju DZ o mandatarski seji, nadaljujejo se tudi pogovori o delitvi resorjev

0

Dan pred odločanjem o mandatarskem kandidatu Marjanu Šarcu se bo danes sestal kolegij predsednika DZ in dogovoril o petkovi seji. Tako bo jasno, ali bo peterica bodoče koalicije predlagala razširitev dnevnega reda z volitvami podpredsednika DZ. Nadaljevali se bodo tudi pogovori predstavnikov LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS o razdelitvi vladnih resorjev.

Šarca so za kandidata za predsednika vlade predlagali poslanci LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS, podporo na petkovem glasovanju pa so mu obljubili tudi v Levici. Rok za izvolitev predsednika vlade v drugem krogu po junijskih volitvah se sicer izteče v petek opolnoči, zato so nekateri opozarjali na možne zaplete, če bi nekateri s postopkovnimi predlogi na seji zavlačevali.

Na petkovi seji je namreč predvidena tudi obravnava spremembe odloka o zvišanju odhodkov Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije za 35 milijonov evrov, ki bi jih namenili za skrajševanje čakalnih vrst. V strankah bodoče koalicije pa so izrazili tudi željo, da bi že na tej seji izvolili vsaj enega podpredsednika DZ, vendar bi bil za to pogoj umik sedanjega predsednika DZ Mateja Tonina s te funkcije.

Da bi podpredsednika izvolili že na petkovi seji, bi morali predstavniki strank na današnji seji kolegija predsednika DZ predlagati in izglasovati razširitev dnevnega reda petkove seje s to točko. Po neuradnih naj bi bil prvi od izvoljenih podpredsednikov iz vrst LMŠ.

Tako v LMŠ kot v nekaterih drugih strankah sicer ob dogovarjanjih o kadrovskem razrezu in razdelitvi funkcij poudarjajo, da dokler ni dokončnega dogovora, ni nobenega dogovora, ter da so tudi doslej znani predlogi še v zraku.

Generalni sekretarji peterice strank bodo sicer pogovore o kadrovskem razrezu bodoče vlade, ki so potekali že v ponedeljek in torek, nadaljevali danes. Dokončno pa se bodo koalicijski partnerji o razdelitvi dogovorili po Šarčevi izvolitvi. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen