Marjan Šarec v DZ vložil listo ministrskih kandidatov, njihova predstavitev bo potekala od torka do četrtka

1

Premier Marjan Šarec je v DZ vložil listo ministrskih kandidatov, so za STA potrdili v LMŠ. V ekipo 13. slovenske vlade Šarec predlaga 16 kandidatov, ki bodo zastopali koalicijske LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS. Predsednik DZ Dejan Židan je na Twitterju objavil, da je že podpisal terminski načrt njihovih predstavitev v DZ, ki bodo od torka do četrtka.

Predsednik vlade je listo ministrskih kandidatov v DZ vložil že nekaj dni pred iztekom roka, kar bi se zgodilo v ponedeljek. Za prihodnji teden so v DZ predvidene njihove predstavitve pred matičnimi odbori, teden pozneje pa je pričakovati glasovanje o ministrski ekipi.

Med 16 kandidati na listi sta dva z izkušnjami na mestu predsednika vlade, še štirje so v dosedanjem ali preteklih mandatih že opravljali ministrsko funkcijo, trije pa so v vladi delovali kot državni sekretarji. Skupaj s predsednikom vlade bosta ob potrditvi ministrskih kandidatur v vladi dva nekdanja župana. Dva med 16 ministri bosta brez resorja, med kandidati pa so štiri ženske.

Največ kandidatov, in sicer sedem, je starih med 40 in 50 let, štirje so stari 60 let in več, med njimi eden več kot 70. Manj kot 40 let pa ima en kandidat.

V vladi bodo sodelovali tudi vsi predsedniki koalicijskih strank z izjemo predsednika SD Dejana Židana, ki je bil že izvoljen za predsednika DZ.

Štiri kandidate je v vladno ekipo predlagala največja koalicijska stranka, LMŠ. Na čelu ministrstva za finance vidijo Andreja Bertonclja, na čelu ministrstva za zdravje Sama Fakina, na čelu ministrstva za notranje zadeve Boštjana Poklukarja, na čelu ministrstva za javno upravo Tugomirja Kodeljo.

Prav tako štiri ministrske kandidate so predlagali v SMC, in sicer kandidata za ministra za zunanje zadeve Mira Cerarja, kandidata za ministra za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravka Počivalška, kandidata za ministra za okolje in prostor Jureta Lebna in kandidatko za ministrico za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenjo Klampfer.

Stranka SD v vladni ekipi vidi Jerneja Pikala na mestu ministra za izobraževanje, znanost in šport, Andrejo Katič na mestu ministrice za pravosodje in Dejana Prešička na mestu ministra za kulturo.

Tri ministrske kandidate je premier na listo vključil tudi na predlog SAB. To so kandidatka za infrastrukturno ministrico Alenka Bratušek ter kandidata za ministra brez resorja, Marko Bandelli za področje razvoja in kohezijske politike in Peter Jožef Česnik za področje Slovencev v zamejstvu.

Najmanjša vladna stranka, DeSUS, bo v vladi sodelovala z dvema ministroma, in sicer za obrambnega ministra predlagajo Karla Erjavca, za ministrico za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano pa Aleksandro Pivec. (sta)

Število komentarjev: 1
  1. MEFISTO pravi

    Zaslišanje kandidatov za ministre bi se moralo opraviti na odboru za obrambo.

    Šarec namreč ne sestavlja vlade, temveč diverzantski vod.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen