Kralj popa Michael Jackson bi dopolnil 60 let

0

Ameriški glasbeni zvezdnik Michael Jackson bi danes praznoval 60. rojstni dan. Kralj popa se je nepričakovano poslovil pred devetimi leti, ravno v času, ko je načrtoval veliki povratek na glasbene odre. Njegova prezgodnja smrt sicer ni zmanjšala priljubljenosti njegove glasbe, kvečjemu nasprotno.

Michael Jackson se je rodil 29. avgusta 1958 v ameriški zvezni državi Indiana. Prve uspehe v popularni glasbi je že kot deček požel v zasedbi The Jackson Five, kjer je prepeval s še štirimi brati. Kljub velikemu uspehu deške zasedbe pa se je v začetku 70. let prejšnjega stoletja odločil za samostojno ustvarjalno pot, ki ga je ponesla med najuspešnejše izvajalce zabavne glasbe vseh časov.

Leta 1979 je izdal prvi samostojni album z naslovom Off The Wall, ki se je z 11 milijoni prodanih izvodov zavihtel med najbolje prodajane albume na svetu. Vrhunec svoje slave pa je dosegel tri leta kasneje, ko je na glasbene police poslal ploščo z naslovom Thriller. Ta je veljal za najbolje prodajani album vse do nedavnega, ko ga je z 38 platinastimi certifikati prehitel kompilacijski album skupine Eagles Their Greatest Hits (1971-1975).

Jacko, kot so ga klicali oboževalci, je do leta 2001 izdal še štiri samostojne studijske albume, ki so se prodajali v več milijonskih nakladah, kljub vsemu pa mu uspeha plošče Thriller ni več uspelo ponoviti. Kralja popa tako uvrščajo ob bok največjim fenomenom popularne glasbe, kot sta bila ameriški zvezdnik Elvis Presley in britanska zasedba The Beatles.

Njegovo ustvarjanje sicer ni minilo brez škandalov, v ospredju so bili predvsem tisti, povezani s spolnimi zlorabami otrok, za katere pa ga je sodišče po več let trajajočih sodnih procesih zaradi pomanjkanja dokazov oprostilo. Javnost je vznemiril tudi z odločitvijo za plastično operacijo obraza in podrobnostmi iz svojega “viharnega” zasebnega življenja.

V zadnjih letih življenja so mediji poročali predvsem o njegovih finančnih težavah, ki naj bi bile posledica številnih tožb, ki so se zgrnile na zvezdnika. Prav to naj bi bil eden od vzrokov, da se je pripravljal na vrnitev na koncertne odre. Tega ni uresničil, saj mu je 25. julija 2009 zaradi prevelikega odmerka uspaval zastalo srce. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen