Kitajska obsoja neodgovorno logiko Trumpa do Pjongjanga

0

Na sredino izjavo ameriškega predsednika Donalda Trumpa, da Kitajska otežuje odnose med ZDA in Severno Korejo, se je danes Peking odzval z opazko, da Združene države Amerike v odnosu do Severne Koreje vodi “neodgovorna in absurdna logika”.

“Veliko ljudi, tako kot jaz, meni, da so ZDA prvaki sveta, ko gre za izkrivljanje resnice ter neodgovorno in absurdno logiko,” je dejala tiskovna predstavnica kitajskega zunanjega ministrstva Hua Chunying na redni novinarski konferenci.

“To logiko vsi le težko razumejo,” je dejala ter menila, da bi se Washington moral pogledati v ogledalu, namesto da kritizira druge.

“Upamo, da bodo ZDA tako kot Kitajska odigrale pozitivno in konstruktivno vlogo pri reševanju vprašanja,” je še dejala. “Za rešitev problema bi se morale zazreti vase, namesto da valijo krivdo na druge,” meni.

Trump je za pomanjkanje napredka Pjongjanga pri denuklearizaciji v sredo okrivil Peking, pri tem pa to povezal s trgovinskimi spori med ZDA in Kitajsko. Ob tem je odnose s severnokorejskim voditeljem Kim Jong-unom označil za odlične.

Trump tako tudi tokrat ni želel za pomanjkanje napredka okriviti neposredno Kima kljub poročilom, da je Washington minuli teden prejel bojevito pismo Pjongjanga, zaradi katerega je nato v zadnjem trenutku odpovedal za ta teden predviden obisk zunanjega ministra Mika Pompea v Severni Koreji. Takrat so sicer kot razlog navedli pomanjkanje napredka pri jedrski razorožitvi.

Po zgodovinskem vrhu Trumpa in Kima junija, po katerem je Trump sporočil, da Severna Koreja ne predstavlja več jedrske grožnje, mnogi opozarjajo, da Pjongjang ne odstranjuje dovolj hitro svojih jedrskih in raketnih zmogljivosti. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen