Italijanski minister za tragedijo v Genovi krivi avtocestno podjetje

0

Italijanski minister za promet Danilo Toninelli je danes odgovornost za tragedijo v Genovi, ko je v zrušenju viadukta po zadnjih podatkih umrlo najmanj 38 ljudi, pripisal podjetju Autostrade per l’Italia in zahteval odstop celotnega vodstva. Napovedal je tudi, da bodo podjetju odvzeli koncesijo za upravljanje italijanskih avtocest.

“Vodstvo Autostrade per l’Italia bi moralo v prvi vrsti odstopiti,” je zapisal minister na Facebooku. Ob napovedi odvzema koncesije za upravljanje avtocest je napovedal tudi kazen v višini do 150 milijonov evrov.

Podjetje po Toninellijevih besedah služi “milijarde”, vendar pa plačuje davke v višini “zgolj nekaj milijonov”. “Za nameček pa še ne izvajajo nujnih vzdrževalnih del na mostovih in avtocestah,” je poudaril minister in dodal, da gre za “hude nepravilnosti”, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Podjetje Autostrade per l’Italia je v torek potrdilo, da so se na zrušenem viaduktu začela vzdrževalna dela, vendar pa niso ocenjevali, da bi se most lahko zrušil.

Vzrok, zakaj se je okoli 100 metrov viadukta na avtocesti A10, ki povezuje italijansko riviero in jug Francije, zrušilo približno 40 metrov globoko na naseljeno območje, ostaja za zdaj neznan.

Med ruševinami še vedno iščejo morebitne preživele. Število žrtev se je medtem povzpelo na 38, so sporočile oblasti v Genovi. Med njimi so tudi trije otroci, ki so bili stari 8, 12 in 13 let.

Po uradnih podatkih je 16 ljudi tudi resneje poškodovanih, od tega jih je 12 v kritičnem stanju, še navaja dpa.

Notranji minister Matteo Salvini je medtem napovedal prenovo infrastrukture, predvsem pa varnosti objektov. Poudaril je, da bodo varnost Italijanov postavili na prvo mesto, pri tem pa ne bodo gledali na stroške, niti na evropske omejitve glede proračunske porabe. Stroški za varnost na cestah, pri delu in v šolah, “na katerih se vseskozi rušijo strehe”, ne morejo biti odvisni o privolitve EU, je poudaril vodja evroskeptične desničarske Lige. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen