Dr. Milan Zver ob dnevu spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov spomnil na pomen poučevanja mlade generacije o preteklih zločinih

0

Letos že deseto leto zapored obeležujemo Evropski dan spomina na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, ki ga je leta 2009 razglasil Evropski parlament.

Za ta dan je določil 23. avgust, po Ljubljani pa so različni dogodki v spomin na žrtve potekali že v torek, 21. avgusta. Dr. Milan Zver se je udeležil spominske maše za žrtve totalitarnih režimov, ki je v torek 21. avgusta 2018 potekala v ljubljanski stolnici. Sveto mašo je vodil ljubljanski metropolit dr. Stanislav Zore.

Vsako leto na ta dan izkazujemo spoštovanje žrtvam vseh totalitarnih režimov in se z obžalovanjem spominjamo hudih posledic pakta Ribbentrop-Molotov, ki sta ga 23. avgusta 1939 podpisali nacistična Nemčija in Sovjetska zveza. S tem paktom se je Evropa še globlje pogreznila v eno od svojih najhujših obdobij, ki je zaznamovalo več generacij Evropejcev. Umorjenih je bilo na milijone ljudi, v Sloveniji je bilo okoli 97.500 žrtev.

Dr. Zver je ob tem opozoril, da je naša dolžnost, da ohranjamo spomin na žrtve vseh totalitarnih in avtoritarnih režimov, poučujemo mlade generacije o preteklih zločinih in tako preprečimo, da bi se ponovilo najhujše obdobje v zgodovini Evrope.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen