Debeli rtič letovišče tudi za mlade palestinske nogometaše

0

Nogometna zveza Slovenije je v Nacionalnem nogometnem centru na Brdu pri Kranju v sodelovanju s Mladinskim zdraviliščem in letoviščem Debeli Rtič ter Rdečim križem Slovenije predstavila projekt letovanja otrok iz socialno šibkih družin na slovenski obali, ki ga je v zadnjih dveh letih izdatno finančno podprla tudi Evropska nogometna zveza (Uefa).

NZS v projektu sodeluje že od leta 2014, ko je na Debelem rtiču z njeno pomočjo nastal nogometni stadion, pomaga pa tudi s številnimi rekviziti in strokovnim znanjem. Lani se je tabora udeležilo 125 otrok, njegova posebnost pa je bilo tudi gostovanje 16 palestinskih otrok, devet fantov in šest deklet, iz Ramale in Jeruzalema.

“Trudimo se za izboljšanje razmer tistih otrok, ki nimajo dobrih pogojev v življenju, da jih vsaj za trenutek odtrgamo od težkega vsakdana, jim za nekaj dni olepšamo življenje in jim omogočimo vsaj en brezskrben teden,” je ob predstavitvi povedal predsednik NZS Radenko Mijatović in s partnerji v projektu podpisal pogodbo o sodelovanju.

Mijatović dodaja, da gre v tem primeru tudi za “izpolnjevanje poslanstva v skladu s sloganom NZS z nogometom izboljšujemo življenje.” Mijatović dodaja, da bo NZS vedno sodelovala v tovrstnih projektih.

Pomembnost projekta je uvidela tudi Uefa, ki je preko svoje fundacije za otroke v zadnjih dveh letih izdatno podprla nogometni kamp, kjer otroci vadijo pod budnim očesom profesionalnih trenerjev. Lani je projektu namenila 50.000 evrov, letos 30.000, v logistiko nogometnih kampov pa se je z znanjem vključila tudi NZS.

Alojz Kovačič iz glavnega odbora Rdečega križa je ob tem opozoril na pomembnost tovrstnih letovanj za omenjene otroke, ki so pomemben korak pri vključevanju v družbo, “saj številni brez tega morja ne bi niti videli”.

Ana Žerjal iz centra na Debelem rtiču pa je izpostavila, da center vsako leto gosti 1500 otrok, posebnost zadnjih let pa je nogometni kamp. “Zahvalila bi se tudi nogometnim sodnikom, ki so z donacijami letos omogočili letovanje 14 otrokom,” je še dejala in izpostavila bogate dodatne vsebine, ki jih je center dobil z nogometno vsebino. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen