Trump ostro iranskemu predsedniku: Nikoli več ne grozite ZDA!

0

Ameriški predsednik Donald Trump je iranskega predsednika Hasana Rohanija v nedeljo ostro posvaril pred grožnjam njegovi državi. “Nikoli več ne grozite ZDA ali pa boste občutili posledice, kakršne je v zgodovini utrpel le malokdo,” je ponoči tvitnil Trump. Dodal je, da ZDA ne bodo več prenašale dementnih in nasilnih izjav iranskega predsednika.

Rohani je v nedeljo na srečanju iranskih diplomatov v Teheranu pred kamerami posvaril ZDA pred ukrepi proti Iranu. Trumpu je sporočil, naj “se ne igra z levjim repom” in dejal, da bi bila “vojna z Iranom mati vseh vojn”. Ob tem je ponovil grožnjo, da bo Iran blokiral prevoz nafte čez strateško pomembno ožino Hormuz pri Perzijskem zalivu.

Rohani je Belo hišo obtožil, da je nasprotovala, kadarkoli je Evropa s Teheranom želela doseči dogovor. “Ne smemo misliti, da bo Bela hiša vedno ostala na tem položaju nasprotovanja mednarodnemu pravu, proti muslimanskemu svetu,” je dodal.

Trump je ZDA umaknil iz jedrskega sporazuma med Iranom in velikimi silami iz leta 2015, skladno s katerim je Iran v zameno za odpoved jedrskemu orožju dobil odpravo sankcij.

ZDA zdaj ponovno uvajajo sankcije. Iran je prejšnji teden na Meddržavnem sodišču v Haagu vložil pritožbo proti ZDA, s katero želi doseči, da bi ZDA odgovarjale za nezakonito uvedbo enostranskih sankcij. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen