Policijskemu komandirju pogojna kazen za šikaniranje in spolno nadlegovanje desetih oškodovancev

0

Okrajno sodišče v Kamniku je upokojenega komandirja domžalske policijske postaje Božidarja Fekonjo obsodilo na dveletno pogojno zaporno kazen s preizkusno dobo petih let. Spoznan je bil za krivega desetih kaznivih dejanj šikaniranja na delovnem mestu, tudi takšnega s spolno konotacijo, poročajo mediji. Sodba še ni pravnomočna.

Sodnica Marjeta Braune je pritrdila tožilstvu, da je Fekonja, ki se je sicer konec julija 2014 upokojil, na delovnem mestu s šikaniranjem v različnih oblikah in včasih tudi s spolnim nadlegovanjem pri žrtvah povzročil ponižanje in prestrašenost. Šikaniranje je bilo tako intenzivno, da je imelo nekaj oškodovancev zdravstvene težave, danes poročajo časniki Dnevnik, Delo in Slovenske novice.

Oškodovancev je bilo sprva 12, a je po pisanju Dnevnika za eno oškodovanko tožilstvo samo umaknilo pregon, za enega policista pa je sodnica ocenila, da ni bil podvržen šikaniranju, temveč ga je Fekonja med drugim upravičeno opozarjal na njegovo neprimerno pričesko.

Tudi pri ostalih desetih oškodovancih je sodnica del očitkov zavrgla, je pa prvostopenjsko sodišče ugotovilo, da se je Fekonja na nekatere podrejene drl, jih neenakovredno obravnaval, zasmehoval pred drugimi policisti, jih žalil, da so nesposobni, in podobno. Ob vsem tem naj bi nekaj policistk in administratork tudi spolno nadlegoval, jim predlagal varanje soprogov, govoril o njihovih spodnjih hlačkah in podobno.

Fekonja je očitke v celoti zanikal, meni, da je bil moteč faktor. Za njegovo glasno govorjenje naj bi bile krive težave s sluhom, prav tako naj bi bil komandir stare šole, ki je zahteval red in disciplino. Zatrdil pa je, da nikoli ni imel namena kogar koli žaliti, očitke o spolnem nadlegovanju pa je označil za izmišljotine.

A po mnenju sodnice je policija kot institucija zatajila. “Obdolženemu je nastavljala izkrivljeno ogledalo, ga potrjevala in pozitivno ocenjevala,” je po poročanju medijev dejala sodnica. Kot je dodala, je bila raven jezika na domžalski policijski postaji med letoma 2008 in 2014 izjemno nizka, Fekonja pa ni storil ničesar, da bi to preprečil, temveč je s svojim zgledom še prispeval k porazni ravni komunikacije. Po mnenju sodnice je bila vulgarna komunikacija celo komandirjevo andragoško orodje pri vzgoji policistk in policistov.

Tožilec Primož Suknaič je sicer za Fekonjo zahteval tri leta in tri mesece zapora in je takoj po izrečeni sodbi napovedal pritožbo. Fekonjev zagovornik Boris Kanduti pa je dejal, da se bo najprej posvetoval s stranko. Sodnica je oškodovance s premoženjskimi zahtevki napotila na pravdo, Fekonji pa je naložila plačilo sodnih stroškov. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen