Peterica strank bo še pred vabilom Levici znova poskusila z NSi

0

Predsedniki peterice strank, ki si pod okriljem predsednika LMŠ Marjana Šarca prizadevajo za oblikovanje koalicije, kljub nekaterim pričakovanjem k sodelovanju še niso povabili Levice. Pač pa bodo najprej dali možnost NSi, da se do ponedeljka odloči, ali se bo vrnila h koalicijskim pogajanjem.

Takšen sklep so predsedniki LMŠ, SD, SMC, SAB in DeSUS sprejeli na današnjem nadaljevanju pogovorov o oblikovanju koalicije. Kot je po srečanju v izjavi za medije povedal Šarec, ima NSi čas za odločitev do ponedeljka do 12. ure.

Kot je pojasnil Šarec, so se za takšen sklep odločil zaradi doseženega napredka v vsebinskih pogajanjih z NSi. Ker so pogajanja s to stranko dala rezultate, se Šarcu zdi korektno, da NSi pove, ali sodelovanje s sredinskim peterčkom zanjo ostaja opcija. “Če to ni, bomo iskali drugo opcijo,” je dejal Šarec.

Če bo torej odgovor NSi negativen, bodo začeli pogovore z drugim potencialnim partnerjem, torej Levico, je napovedal Šarec. Kot je poudaril, imajo Levico za resno stranko. “Če bomo šli z njimi v pogovore, bodo to resni pogovori,” je dejal Šarec, ki se mu ne zdi pošteno, da bi se pogajali na dve strani hkrati. Z besedami, da z Levico ne želijo špekulirati, je zavrnil očitke o tem, da jo imajo za rezervno stranko.

Glede možnosti manjšinske vlade je Šarec odgovoril le, da želijo v drugem krogu priti do vlade. Govoriti o tehničnem mandatarju pa se mu zdi trenutno deplasirano. “Bili smo na volitvah, vsak je dobil svojo količino glasov in odgovornosti,” je poudaril Šarec in dodal, da ne ve, kaj bi tehnični mandatar rešil.

Potem ko se je NSi v prvem krogu iskanja mandatarja umaknila iz koalicijskih pogajanj, je namreč Šarec kot pretendent za mandatarski položaj ostal brez zadostne podpore za izvolitev za mandatarja za sestavo vlade. Predsedniki preostalih petih strank so se dogovorili, da bodo pogovore nadaljevali, pri tem pa je bilo pričakovati, da bodo k sodelovanju povabili Levico.

V tej stranki so že napovedali, da so se pripravljeni pogajati, pričakujejo pa, da bo plod pogajanj bistveno drugačna koalicijska pogodba od te, ki je nastala po pogajanjih z NSi. Vztrajajo namreč pri svojih predvolilnih ciljih in pričakujejo, da jim bo koalicijska pogodba vsaj delno sledila.

Poleg Šarca pretendent za mandatarski položaj ostaja tudi predsednik SDS Janez Janša, ki sicer ni sprejel kandidature, je pa predsednika republike Boruta Pahorja obvestil, da bi večino za stabilno vlado lahko oblikoval v naslednjih tednih. Tudi ob začetku tradicionalnega poletnega tabora SDS v Bovcu je Janša izpostavil, da si želijo oblikovanja stabilne in učinkovite vlade, v nasprotnem primeru se mu zdi boljša možnost predčasne volitve.

Mandatar za sestavo nove vlade sicer v prvem krogu zagotovo ne bo izvoljen, saj je Pahor v ponedeljek DZ obvestil, da ne bo predlagal kandidata. S Pahorjevo odločitvijo se bo DZ seznanil na seji predvidoma v petek, s tem pa bo začel teči drugi krog iskanja kandidata za predsednika vlade. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen