Evakuirali zadnji dve oblegani mesti v Siriji

0

Iz zadnjih dveh obleganih mest v Siriji v provinci Idlib na severu države, Fua in Kafraja, so danes evakuirali več tisoč ljudi. S tem se je končalo eno najdaljših obleganj med sedemletno sirsko vojno, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Evakuacijo prebivalcev so izvedli na podlagi torkovega dogovora med Rusijo, zaveznico sirskega režima, in Turčijo, podpornico sirske opozicije. V skladu z dogovorom so prebivalce odpeljali na območje pod nadzorom vladnih sil v zameno za izpustitev opozicijskih zapornikov iz zaporov režima v Damasku.

Sirski observatorij za človekove pravice je sporočil, da so iz obeh mest s 120 avtobusi evakuirali okoli 6900 civilistov in provladnih borcev in da sta mesti sedaj “povsem prazni”. Ko so prispeli na vladna območja, so iz zaporov začeli izpuščati zapornike.

Fua in Kafraja sta provladni mesti z večinskim šiitskim prebivalstvom, ki so ju tri leta oblegali pripadniki džihadističnega zavezništva Hajat Tahrir al Šam pod vodstvom bivše zaveznice, teroristične mreže Al Kaida.

Iz džihadistiščnega zavezništva so sporočili, da bo Damask v skladu z dogovorom izpustil 1500 zapornikov. Njihovi pripadniki so medtem že vstopili v izpraznjeni mesti, še navaja AFP.

V Siriji sta bili več let oblegani tudi mesti v rokah upornikov Zabadani in Madaja v provinci Damask.

Medtem se je zaveznica sirskega režima, Rusija dogovorila z uporniki glede predaje občutljivega jugozahodnega območja, ki meji na Golansko planoto. Kot so sporočili iz Sirskega observatorija za človekove pravice, se bodo v okviru dogovora o prekinitvi ognja na večji del province Kvineitra vrnile vladne ustanove, v zameno pa bodo uporniki predali svoje težko orožje. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen