Danjiel Krivec za STA: Pripravljeni smo na delo kot koalicijski ali opozicijski poslanci, je pa to trenutno v rokah drugih

5

Medtem ko vodstva nekaterih strank izključujejo sodelovanje s SDS, med vodji poslanskih skupin teče normalna komunikacija, skupaj iščejo rešitve in so bili v začetku mandata usklajeni glede prvih korakov, opisuje vodja poslancev SDS Danijel Krivec. Trdi, da so pripravljeni tako na delo v koaliciji kot opoziciji, je pa to “trenutno v rokah drugih”.

V poslanskih klopeh je Krivec že peti mandat, v preteklosti je vodil tudi parlamentarna delovna telesa, tokrat pa prevzel tudi vodenje poslanske skupine. “To delo mi predstavlja nek dodaten izziv, predvsem bo veliko usklajevanja in dogovarjanja,” je v pogovoru za STA dejal Krivec, ki glede na svoje pretekle delovne izkušnje, tako županske kot direktorske, težav pri vodenju poslanske skupine ne vidi.

Poslanska skupina SDS, ki je v tokratnem mandatu največja, velja za tradicionalno verjetno najbolj disciplinirano, ko gre za glasovanja v DZ. Glede na to, da ima večina njihovih poslancev tokratnega sklica že izkušnje iz prejšnjih mandatov, Krivec ne pričakuje težav z usklajevanjem. “Pričakujem dober odnos z vsemi poslanci,” je dejal. Kot je pojasnil, novih poslancev po delu sicer še ne pozna tako dobro kot tistih, s katerimi so bili v poslanskih klopeh skupaj že prejšnja leta, a je zatrdil, da so z odlično in močno ekipo pripravljeni na vse izzive, ne glede na to, ali bodo v koaliciji ali v opoziciji. “Mi smo pripravljeni na sodelovanje z vsemi,” je poudaril.

Na vprašanje, kateri bodo ključni izzivi za parlament v tem mandatu, je odgovoril, da je to odvisno od tega, kdo bo vodil vlado oziroma kdo bo v koaliciji. V SDS so svoje izzive opredelili v svojem programu, podobne prioritete oziroma ključne naloge pa omenja tudi šesterica strank, ki se pod okriljem LMŠ v teh tednih trudi oblikovati koalicijo, je ocenil Krivec.

Ob tem je dodal, da so sicer nekateri odtenki programa drugačni, in sicer predvsem glede migrantskih tokov, urejanja razmer v NLB in še kje. “Načeloma pa smo vsi na stališču, da je treba prioriteto dati zdravstvu in najti rešitve,” je pojasnil. Krivec je sicer prepričan, da nekdo, ki je probleme v zdravstvu “štiri leta reševal, pa nič rešil, težko zdaj prinese res konkretne rešitve in pametne korake”. Kot pravi, še ni zasledil konkretnih ukrepov pri tistih, ki se pogajajo.

Če bi SDS ostala v opoziciji, bi po zagotovilih Krivca tako kot v prejšnjem mandatu delovala konstruktivno. “Vsaj tiste pomembne zakone, ki jih je predlagala predvsem SMC in so bili namenjeni podpori gospodarstvu ali pa nekim olajšavam za državljane, je naša stranka vedno podprla, če so bili argumentirani. Kadar je šlo za neko izigravanje, iskanje stranpoti in zaščito nekih lobijev, pa smo temu nasprotovali,” je pojasnil in napovedal, da bodo enako ravnali tudi v tokratnem mandatu, če bodo v opoziciji.

Ne glede na to, kdo bo imel v rokah izvršno oblast, Krivec upa, da bodo tisti, ki bodo zasedali pomembna mesta, vedeli, zakaj so tam. Če so namreč na položajih odločanja ljudje, ki ne vejo, zakaj tam sedijo, oziroma so tam samo zaradi funkcije, se je namreč po njegovih besedah težko dogovarjati o rešitvah.

Na vprašanje, ali je v tej sestavi parlamenta možno doseči ustavne spremembe ali večje premike, Krivec težko karkoli vnaprej napoveduje, a meni da bi se morebiti lahko poenotili o nekaterih spremembah volilnega sistema. “Verjetno nikomur ni v interesu, da na volitvah sodeluje 30 strank,” je pojasnil. Sicer pa bo po njegovem mnenju v takšni konstelaciji DZ težko doseči ustavne spremembe, saj bo “zelo težko usklajevati stvari, še tiste bolj enostavne”. Kot je spomnil, so tudi v prejšnjem mandatu ob veliki večini na levi strani “stvari ostale nedorečene in praktično ni bila realizirana nobena reforma”.

Krivec sprejemu etičnega kodeksa za poslance ne nasprotuje, a v njem tudi ne vidi posebne dodane vrednosti, saj v SDS že ob kandidaturi za poslanca posamezniki podpišejo etični kodeks. “Vsak je odgovoren zase,” je prepričan.

Na vprašanje, kako pogosto poslanci v razpravah presežejo mejo spodobnega, je Krivec odgovoril, da je ta prag odvisen od posameznega poslušalca. “Včasih so stvari mogoče preko meje dobrega okusa, vendar če to primerjamo s poslanskimi razpravami v kakšnih drugih parlamentih – angleškem, italijanskem, morda še kje – mislim, da ni neke hude težave v našem parlamentu,” je dejal.

Parlament je po njegovih besedah namenjen temu, da “se stvari jasno povedo”. “Če nekdo preseže mejo spodobnosti, imamo konec koncev nekoga, ki sejo vodi in lahko izreče opozorilo. Se je pa v prejšnjem mandatu dogajalo, da so bila ta opozorila zelo odvisna od tega, kdo je kakšno stvar izrekel, in so bila večinoma zelo pristranska. Če državnemu zboru predseduje nekdo, ki sejo vodi uravnoteženo, se ponavadi tudi ti izpadi bistveno zmanjšajo,” meni Krivec.

Ob tem je dodal, da bi v primeru, ko bi osebno ocenil, da je nekdo prekoračil mejo dobrega okusa ali izrekal žalitve na osebni ravni, kot vodja poslanske skupine svoje poslance tudi sam opozoril. (sta)

Št. komentarjev: 5
 1. Matej pravi

  Odlična poteza pri SDS, da je Krivec šef poslanske skupine! Deloven, obvlada delo v DZ, hkrati pa prizemljen in človeški.

 2. bruh pravi

  ajd nič ne bo…..bodimo resni, slovenistanski levićar je vedno ogabno, mafijsko pokorno smrdeče divje NESTRPNO in izključujoče rdeče bitje…vedno…ni ga slovenistanskega levičarja, ki ne bi bil grozno enoumno in totalirarno sovražen do vseh drugače mislečih….tega našega smrdečega rdečega -večinoma partijsko urbaniziranega – pra sca ali svi njo opažiš in spoznaš na kilometre daleč…..ajd….

 3. Dado pravi

  SDS bo spet v opoziciji, kar je velika škoda za Slovenijo. Že sedaj mora JJ razmišljati o tem, kako napraviti res en močen satelit, ki bo pomagal napraviti naslednjo desnosredinsko vlado. Ker SDS si ne more več dolgo privoščiti, da ni na oblasti že toliko let.

 4. anka pravi

  Najboljša ekipa v parlamentu! Sedaj pa samo po pameti še koalicijo sestaviti in gre Slovenija zagotovo naprej!

 5. raft pravi

  Dado pravi Pred 17 h
  SDS bo spet v opoziciji, kar je velika škoda za Slovenijo. Že sedaj mora JJ razmišljati o tem, kako napraviti res en močen satelit, ki bo pomagal napraviti naslednjo desnosredinsko vlado. Ker SDS si ne more več dolgo privoščiti, da ni na oblasti že toliko let.
  ——————————–
  Edina pot do desnosredinske vlade je, da prepričaš ljudi, ki so plačani iz proračuna. Ta aparat je v Sloveniji tako velik, da odloča o vsem.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen