V Dubrovniku zelo ogorčeni zaradi snemanja erotičnih scen v svetem hramu, srbska novinarka v cerkvi svetega Ignacija povsem razgaljena!

0

Dubrovniška škofija je na sodišču za prekrške ovadila udeležence snemanja erotičnih scen v eni od njenih cerkva. Snemanje za dokumentarec The Colour Nude, ki ga pripravlja akademija za film in televizijo (DFFB) iz Berlina, je razburilo tudi vodilne v dubrovniški lokalni in regionalni samoupravi. Ocenili so, da gre za neprimerno dejanje.

Berlinska akademija je v preteklih dneh dokumentarni film snemala na več lokacijah v Dubrovniku, vključno s cerkvijo svetega Ignacija, v kateri je dubrovniški fotograf Stijepo Brbora fotografiral srbsko novinarko in pisateljico Vesno Knežević Ćosić. Ta je pozirala brez obleke in v provokativnih pozah, so poročali hrvaški mediji.

Iz dubrovniške škofije so sporočili, da bodo zahtevali prepoved objave spornih fotografij iz cerkve, od medijev pa bodo zahtevali, naj fotografije odstranijo in naj jih ne objavljajo več. Dubrovniški škof Mate Uzinić je povedal, da v prihodnje nobena cerkev v njegovi škofiji ne bo odprta brez nadzora.

Predsednik dubrovniško-neretvanske županije Nikola Dobroslavić je ocenil, da je “vsaka svoboda, tudi umetniška, omejena s svobodo in pravicami drugih”. Poudaril je, da je fotografiranje golih žensk v cerkvi blasfemija ter da avtorji filma niso upoštevali čustev katolikov.

Dubrovniški župan Mato Franković je prav tako obsodil fotografiranje gole ženske v cerkvi ter potrdil, da bo mestna uprava kmalu predstavila predlog pravilnika o snemanjih na javnih prostorih, ker so že prej ugotovili, da obstajajo težave.

Brbora, ki se ukvarja z erotično fotografijo, je dejal, da so imeli ustrezna dovoljenja ter da je bil v filmu zgolj statist. Kot je povedal za novičarski portal dubrovnik.net, gre za umetnost, ki ima nalogo obravnavati družbene dogodke, kar je možno predstavljati na različne načine. Povedal je, da je bilo podobno snemanje tudi v pravoslavni cerkvi v Dubrovniku.

Knežević Ćosićeva je pojasnila, da so nameravali predstaviti prostitutko Lauro iz komedije Dundo Maroje znanega dubrovniškega pisatelja Marina Držića kot svobodno, sodobno žensko.

Medtem so se iz berlinske akademije opravičili cerkvi in vsem meščanom Dubrovnika za nevšečnosti, ki jih je povzročila njihova snemalna ekipa. Kot so poudarili, so študentje DFFB kot mladi filmski ustvarjalci storili nenamerno napako. Pravijo, da je snemanje načrtovala protagonistka filma ter da na sedežu akademije niso bili seznanjeni s podrobnostmi snemanja in posameznimi lokacijami, je še poročal dubrovnik.net.

Dubrovniška policija je danes potrdila, da so ovadili fotografa in njegov model zaradi kaljenja javnega reda in miru. Kot so zapisali na spletni strani dubrovniško-neretvanske policijske uprave, je fotografiranje gole ženske v verskem objektu vznemirilo večji del hrvaških državljanov zaradi žalitve njihovih verskih občutkov.

Hrvaški zakon o prekrških določa kazen med 25 in 100 evrov za tiste, ki jih sodišče razglasi za krive zaradi žalitve ali omalovaževanja moralnih občutkov državljanov. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen