Muzej porcelana v dunajskem Augartnu obeležuje 300-letnico “večno lepega”

0

Avstrija v letošnjem letu slavi več obletnic, med njimi 650-letnico Avstrijske narodne knjižnice, 100-letnico republike in 80-letnico anšlusa. Obeležuje pa tudi 300-letnico dunajskega porcelana. Nanjo spominja razstava v Muzeju porcelana v dvorcu Augarten, ki daje zgodovinski vpogled v njegovo proizvodnjo in oblikovanje od leta 1718.

Prvo tovarno porcelana na Dunaju je z dovoljenjem cesarja Karla VI. leta 1718 ustanovil Claudius Innocentius du Paquier. Deset let po slavnejši tovarni v nemškem Meissnu je bila to druga tovarna porcelana na evropskih tleh, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Leta 1744 jo je prevzela cesarica Marija Terezija, po težkih ekonomskih razmerah pred 15 leti pa jo je kupil podjetnik Eduard F. Grossnigg, ki tega ni nikoli obžaloval. “Pomembno je, da se ta tradicija ohrani,” je povedal ob odprtju razstave.

Na razstavi v muzeju o zgodovini tovarne in porcelana, ki so ga odprli leta 2011 v dvorcu Augarten, je združenih okrog 200 predmetov, ki so jih med drugim posodili Muzej uporabne umetnosti na Dunaju, Dunajski muzej in knežje zbirke Liechtensteina. Gre za 16. posebno razstavo, s katero želijo prikazati dialog med oblikovalci in uporabniki dunajskega porcelana skozi zgodovino vse do danes. Odprta bo do 13. oktobra. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen