Usmerjanje javnega mnenja v praksi: Niko Toš “slučajno” živi v Kamniku in Marjan Šarec je s svojo listo “slučajno” na prvem mestu strankarske lestvice!

5

Javnomnenjske ankete so že desetletja del naše vsakdanjosti. In skoraj vsak dan lahko preberemo, katera stranka in kateri politik je bolj ali manj priljubljen. In kdo je trenutno na prvem mestu?

[su_box title=”PREBERITE ŠE TO”]Tudi anketa Vox populi predvidljivo: na vrhu lestvice Lista Marjana Šarca, sledijo SD in SDS. Več TUKAJ.[/su_box]

Marsikdo se sprašuje, kako anketarji sploh pridejo do rezultatov ankete. Kot je znano, se naročene ankete delajo preko telefona, kar pomeni, da izvajalec še pred klicem naredi vzorec, po katerem nato izvaja telefonske klice. Čim večji je številčni vzorec, boljši približek predstavlja anketa, kar pomeni tudi manjšo standardno napako. Vsaj teoretično naj bi tako veljalo.

Toda obstaja tudi »temna stran meseca«. Ankete, predvsem pa objavljanje njihovih rezultatov, predstavljajo v resnici usmerjanje javnega mnenja in ne zgolj njegovo merjenje. To pomeni, da morata naročnik in izvajalec ankete ustvariti iluzijo, da oni javno mnenje zgolj merijo in da je takšno razpoloženje ljudi. Torej, če je v anketah na prvem mestu Marjan Šarec, ki niti še ni ustanovil stranke, ki naj bi bila bojda že v samem startu zmagovalka volitev, potem z objavljanjem takih rezultatov sugerirajo ljudem, naj na volitvah obkrožijo prav to stranko.

V teh dneh pa smo na omrežju Facebook ujeli pogovor, v katerem so udeleženci razkrili nekaj več o izvajanju anket. Vsebino pogovora si lahko preberete sami, je pa sama po sebi zelo zanimiva in kaže na to, kako je javnomnenjski laboratorij Milana Kučana, nekdanjega voditelja posebne skupine za psihološko propagandno dejavnost pri ZKS, še vedno zelo aktiven. Spomnimo: Kučanov tesni sodelavec Niko Toš, sicer tudi član Foruma 21, živi v Kamniku in je tudi povezan s tamkajšnjim županom, že omenjenim vnaprejšnjim »zmagovalcem volitev« Marjanom Šarcem.

Sedaj pa si zamislite, da če že tako manipulirajo z anketami, kako šele manipulirajo z volitvami… (demokracija/ured)

Foto: Facebook

Št. komentarjev: 5
 1. denis pravi

  To dejansko noro, kaj delajo s temi anketami, samo upamo lahko, da narod ni več tako butast, ko je bil v jugoslaviji. Prava anketa bo namreč junija na volitvah.

 2. linke pravi

  banditsko titoistična enklava je zavožena slovenija . pa še kar napovedujejo vladavino rdečih banditov. za primerjavo ” cena kurilnega olja na današnji dan ja v Nemciji od 59 do 63 eu za 100 l v Avstriji pa od 62 do 70 eu za 100 l . pa pri nas si pa poglejte cene in trošarine ki jih določa že vsa ta leta komunistični levičarski banditski režim.

 3. raft pravi

  Tole v razmislek butasti slovenski folk:

  Državna volilna komisija Slovenije :

  – direktor: Dušan Vučko
  – pomočnica direktorja: Nina Mujagič
  – svetovalka direktorja: Dragana Kopčić
  – tajnica direktorja: Silvija Kostadinovski……………..

 4. linke pravi

  kaj lustracija ,zato je prepozno , zdaj je čas za kastracijo.

 5. Rado pravi

  Neverjetno. Naj se Toš takoj izseli iz Kamnika, da bosta Politikis in SDS zadovoljna

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen