V knjigi “Ogenj in bes: Znotraj Trumpove Bele hiše” tudi o Melanii Trump in njenih solzah (ne)sreče

1

Newyorški milijarder Donald Trump ni nikoli zares verjel, da bo novembra 2016 zmagal na volitvah in postal predsednik ZDA, v svoji novi knjigi na podlagi številnih virov iz Trumpove predsedniške kampanje razkriva ameriški novinar Michael Wolff. Trdi tudi, da je prva dama Melania Trump ob novici o zmagi jokala, a ne od sreče.

Wolff trdi, da se v Trumpovi kampanji niso preveč obremenjevali z etičnimi vprašanji ali kršitvami zakonov, saj niso nikoli pričakovali, da bodo zmagali. V skladu z ameriško demokratično politično tradicijo se s poražencem volitev pač nihče več ne ukvarja.

“Kmalu po osmi uri zvečer na volilno noč, ko je začelo kazati, da lahko Trump dejansko zmaga, je njegov sin Donald mlajši povedal prijateljem, da oče deluje, kot da je videl duha. Melania je jokala, vendar ne od sreče,” med drugim piše Wolff v knjigi z naslovom “Ogenj in bes: Znotraj Trumpove Bele hiše”.

Trump naj bi se pripravljal, kako bo svoj volilni poraz spremenil v veliko slavo in pomagal svojim otrokom, da postanejo mednarodne zvezde.

Nekdanji politični strateg Bele hiše Steve Bannon je Wolffu povedal, da se je v eni uri, potem ko se je zavedel, da bo res zmagal, zgodila velika preobrazba. Najprej Trump ni mogel verjeti, nato je prebledel, na koncu pa je samega sebe prepričal, da si je zmago zaslužil in da je povsem sposoben opravljati delo predsednika ZDA.

Trump sicer menda po zmagi ni vedel niti tega, kdo je nekdanji predsednik predstavniškega doma ameriškega kongresa John Boehner. Pokojni šef televizije Fox News Roger Ailes je Trumpu predlagal, naj za šefa svojega kabineta vzame “pesjana”, ki pozna Washington, in predlagal Boehnerja, Trump pa naj bi vprašal, kdo to je.

Trump naj bi hotel na ta položaj imenovati svojega zeta Jareda Kushnerja, a ga je konservativna komentatorka, sicer znana po zmerjanju in žalitvah, Ann Coulter podučila, da tako enostavno ne gre. Trump se je nato odločil za Reinca Priebusa, a ga je obenem nemudoma spodkopal, ko mu je ob bok postavil Bannona.

Priebusa naj bi že pred prevzemom položaja opozorili, da ne bo enostavno. “V eni uri pogovora s predsednikom boš moral poslušati 54 minut ene in iste zgodbe in boš moral vskočiti s svojo temo, kadarkoli boš mogel,” navaja Wolff nasvet nekega Trumpovega sodelavca Priebusu.

Wolffova knjiga je sicer polna sočnih podrobnosti, vsebuje pa tudi zloveščo napoved predčasnega konca Trumpove vladavine. Bannon, ki je Trumpovo odpustitev direktorja FBI Jamesa Comeyja označil za največjo politično napako stoletja, je namreč namignil, da bo posebni tožilec Robert Mueller povozil Trumpovega sina Donalda mlajšega.

Bannon naj bi namreč verjel, da se Muellerjeva preiskava ruske afere osredotoča na pranje denarja iz Trumpovih poslov po svetu in Donald mlajši naj bi imel pri tem veliko masla na glavi. Bannon naj bi se prav tako norčeval iz Trumpa mlajšega, ker je sprejel sestanek z rusko pravnico in drugimi v Trumpovi stolpnici, saj je upal na “umazanijo” o demokratski predsedniški kandidatki Hillary Clinton.

“Četudi si si zamišljal, da to ni izdajalsko ali nedomoljubno početje ali hudo sranje – osebno mislim, da je bilo vse to skupaj – bi moral nemudoma poklicati FBI. Ampak to so bili možgani, ki so jih premogli,” naj bi povedal Bannon, ki ga je Trump sicer lani odpustil iz Bele hiše.

Na zapise v knjigi se je že odzval Trump, ki je dejal, da je Bannon izgubil pamet. “Steve Bannon nima nič z mano ali mojim predsedovanjem. Ko je bil odpuščen, ni izgubil le službe, izgubil je pamet,” je Trump zapisal v sporočilu za javnost. “Steve je bil uslužbenec, ki je delal zame, ko sem že osvojil nominacijo in premagal 17 kandidatov, ki jih pogosto opisujejo kot najbolj nadarjeno moštvo, zbrano v republikanski strani,” je nadaljeval. “Zdaj, ko je ostal sam, se Steve uči, da zmagovati ni tako lahko, kot je videti po moji zaslugi. Steve je naredil zelo malo za našo zgodovinsko zmago, ki so jo prinesli pozabljeni možje in žene te države,” je še zapisal. (sta)

Število komentarjev: 1
  1. Vedela sem da bo zmagal D. T. pravi

    Kateri konj bi pa volil Killary, ki je skupaj z Barackom Husseinom Obamo, ki je prisegel na Koran, podpirala IS?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen