V Kitzbühlu Kristoffersen prekinil zmagovito serijo Hirscherja

0

Tudi na šestem specialnem slalomu za svetovni pokal alpskih smučarjev v Kitzbühlu Slovenija v finalu ni imela svojega predstavnika. Štefan Hadalin je bil prepočasen, Žan Kranjec pa je prvo vožnjo končal z odstopom. Zmagal je Norvežan Henrik Kristoffersen. Domačin Marcel Hirscher (+0,97) je bil drugi, Švicar Daniel Yule (+1,35) tretji.

Kristoffersen je še drugič zmagal na zahtevnem slalomu v Kitzbühlu. Tudi pred dvema letoma je za zmago premagal domačega matadorja Hirscherja. Pred dvema letoma za tri stotinke sekunde, tokrat za skoraj sekundo. Ključno prednost si je priboril na prvi progi, na kateri je Hirscher na tretjem mestu zaostal 1,05 sekunde. Avstrijec Michael Matt, ki je bil na prvi progi počasnejši le desetinko, je v finalu odstopil, kar se je obrestovalo Yuleju, četrtemu po prvi vožnji, ki je prvič v karieri stopil na stopničke.

Norvežan je osvojil svojo še 16. zmago v svetovnem pokalu, prvo v tej sezoni, od zadnje njegove zmage je minilo eno leto. To je njegova že 15. slalomska zmaga, s čimer je daleč najboljši Norvežan v tej disciplini.

Nagradni sklad 78. tekmovanja za Hahnenkamm je znašal 550.000 evrov. Za prvo mesto je tako kot zmagovalec smuka Nemec Thomas Dressen prejel denarno nagrado v višini 74.000 evrov bruto. Norvežan Aksel Lund Svindal je za petkovo zmago na superveleslalomu prejel 55.500 evrov bruto.

Norvežan je prvo zmago v sezoni osvojil na najboljšem možnem prizorišču, pred številnimi avstrijskimi navijači, med njimi je bil tudi Terminator Arnold Schwarzenegger, ki jih je utišal z odlično finalno vožnjo, ki jo je speljal kljub snežnemu metežu. Za malenkost hitrejši na drugi progi je bil Hirscher, kar pa ni zadostovalo za novo zmago.

Smučar iz okolice Salzburga se je po nizu petih slalomskih zmag v tej sezoni (Val d’Isere, Madonna di Campiglio, Zagreb, Adelboden, Wengen), moral zadovoljiti z drugim mestom. Ostaja pa na vrhu seštevka sezone in vrhu slalomskega seštevka pred zasledovalcem Kristoffersenom.

Hirscherjev števec zmag se je ustavil na številki 53. Priložnost za izenačitev avstrijskega rekorda rojaka Hermanna Maierja, ki jih ima 54, bo že v torek, ko bo v Schladmingu slalom pod žarometi.

Hirscher ima 25 slalomskih zmag v svetovnem pokalu in je tretji najuspešnejši slalomist v zgodovini svetovnega pokala v moški konkurenci, pred njim sta zgolj legendi Alberto Tomba (35) in Ingemar Stenmark (40). Kristoffersen jih na petem mestu ima 15, eno manj od četrtega Luksemburžana Marca Girardellija.

Slovenci so vpisali še šesto slalomsko ničlo v tej sezoni na tudi za Slovencem slavnem slalomu, ki sta ga dobila Jure Košir (1999) in Bojan Križaj (1987). Hadalin je imel glede na svoj položaj najugodnejšo startno številko 31, a mu je kljub ugodnemu startnemu izhodišču postavitev, prvo progo je zakoličil slovenski trener Jani Hladnik, ki dela z Rusi, povzročala veliko preveč preglavic, da bi lahko posegel po finalu.

Do konca je padel na 33. mesto, za kasnejšim zmagovalcem pa zaostal prevelikih 3,44 sekunde, 21 stotink sekunde za 30. mestom. Še sedmič zaporedoma, oziroma osmič v tej sezoni, je ostal brez uvrstitve. V tej sezoni se je dvakrat uvrstil v finale na veleslalomih v Beaver Creeku (16.) in Val d’Iseru (27.) ter enkrat samkrat na slalomu v Val d’Iseru, kjer je bil 16.

S startno številko 59 se je na progo podal Žan Kranjec, ki pa je naredil napako in odstopil. Kranjec sicer navdušuje na veleslalomskih progah, na katerih je trenutno šesti veleslalomist sezone.

Pred odhodom v Pyeongchang se bo karavana alpskih smučarjev ustavila še na treh postajah svetovnega pokala. Po Schladmingu 27. in 28. januarja sledita smuk in veleslalom v Garmisch-Partenkirchnu ter 30. januarja paralelna tekma v Stockholmu, nato pa odhod na zimske olimpijske igre v Pyeongchangu. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen