Steve Bannon odstopil s položaja izvršnega predsednika Breitbart News

0

Nekdanji politični strateg predsednika ZDA Donalda Trumpa Steve Bannon je v torek odstopil s položaja izvršnega podpredsednika konservativnega medija Breitbart News, ostal pa je tudi brez svoje radijske oddaje na satelitski mreži SiriusXM. Za zdaj še ni jasno, s čim se bo ukvarjal v prihodnje.

Ob slovesu je dejal, da je ponosen na vse, kar je s svojo ekipo dosegel v kratkem času pri izgradnji platforme za novice svetovnega razreda. Bannon je bil mornariški obveščevalec in kasneje investicijski bankir, Breitbart pa je prevzel leta 2012 po smrti ustanovitelja takrat obrobnega desničarskega medija Andrewa Breitbarta.

Leta 2016 se je pridružil predsedniški kampanji Donalda Trumpa, s katerim sta se strinjala glede priseljencev, mednarodnih organizacij in trgovinskih sporazumov ZDA. Bannon je bil odločen nasprotnik Kitajske in vseh elit, vključno z voditelji republikanske stranke.

Trump ga je postavil na čelo svoje kampanje in ga po zmagi pripeljal v Belo hišo kot političnega stratega, kar se je izkazalo za polomijo, saj se je Bannon nenehno zapletal v spore z drugimi Trumpovimi svetovalci, medijem je izdajal zase ugodne informacije in se veliko prepiral.

Lani poleti so Bannona odpustili, je pa ostal v tesnem stiku s Trumpom. Skupaj s predsednikom sta med drugim podprla neuspešno kandidaturo Royja Moora za senatorja iz Alabame, čeprav je bil obtožen spolnih napadov na mladoletnice.

Počilo pa je prejšnji teden, ko je izšla knjiga novinarja Michaela Wolffa o Trumpovi Beli hiši z naslovom Ogenj in bes, v kateri je veliko Bannonovih izjav, ki jih doslej še ni prepričljivo zanikal. Trumpa so pogrele Bannonove trditve, da je najbolj zaslužen za njegovo zmago, prizadele pa žalitve na račun članov njegove družine.

Ivanko Trump je Bannon opredelil za neumno kot noč, predsednikovega sina Donalda mlajšega pa za izdajalca, ker se je v času kampanje srečal z rusko pravnico v pričakovanju umazanije o demokratski kandidatki Hillary Clinton. Trump je knjigo sicer takoj označil za lažnivo.

Bannon se je po viharju za nekaj dni zavil v molk, vendar pa so ga začeli zapuščati donatorji, zavezniki in sodelavci, ker je Bela hiša dala vsem na desni jasno izbiro – ali Trump ali Bannon. Slednji je potem izdal neke vrste opravičilo za svoje izjave in precej neprepričljivo dejal, da ni mislil kritizirati Trumpovega sina ampak nekdanjega šefa kampanje Paula Manaforta. Ivanke v izjavi ni niti omenil.

Pritisk je narasel tudi na Breitbart, ki se je odločil za Trumpa in Bannona prepričal v odstop. Bannon menda ostaja prepričan, da se bosta s Trumpom sčasoma spet pomirila. Če ne prej, pred volitvami, ko bodo republikanci potrebovali njegovo pomoč. (sta/ured)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen