Slovenski športniki so na OI osvojili že 66 kolajn, od tega 19 v zimskih športih

0

Zadnje zimske olimpijske igre v Sočiju 2014 so bile za Slovence najuspešnejše olimpijske igre, saj so na enih OI osvojili kar osem kolajn. Kraljica slovenske odprave je bila smučarka Tina Maze z dvema zlatima odličjema, Slovenija pa je na enih igrah osvojila več kolajn, kot jih je nekdanja Jugoslavija na vseh zimskih olimpijskih igrah skupaj.

V Sočiju so poleg Mazejeve blesteli še deskar Žan Košir s srebrno in bronasto kolajno, enak izkupiček je imel tudi smučarski skakalec Peter Prevc, po enkrat pa sta na zmagovalni oder stopili tudi biatlonka Teja Gregorin in smučarska tekačica Vesna Fabjan, ki sta osvojili bron. Na olimpijskih igrah štejejo le kolajne. A ne glede na to je impresiven tudi naslednji podatek, da so slovenski športniki v Sočiju dosegli tudi 25 uvrstitev med najboljših deset.

Po najuspešnejših OI za Slovenijo so se slovenski športniki izkazali tudi na poletnih olimpijskih igrah v Rio de Janeiru 2016, kjer so osvojili štiri kolajne. Judoistka Tina Trstenjak je bila zlata, srebro sta osvojila jadralec Vasilij Žbogar in kajakaš Peter Kauzer, bron pa judoistka Ana Velenšek. Po letu 1991 je Slovenija osvojila skupno 38 olimpijskih medalj; 23 na poletnih igrah in 15 na zimskih.

Žbogar je v Riu po bronu v Atenah 2004 in srebru v Pekingu 2008 osvojil še svojo tretjo kolajno z OI, s čimer je postal tretji najuspešnejši športnik samostojne Slovenije. Serijski zmagovalec iz prejšnjega stoletja telovadec Leon Štukelj ima šest olimpijskih medalj, od tega tri zlate, najuspešnejši slovenski olimpioniki zadnjih 26 let pa so po igrah v Riu dobili družbo. Žbogar se je s tremi medaljami na večni lestvici pridružil telovadcu Miru Cerarju, veslaču Luki Špiku in strelcu Rajmondu Debevcu. Pred njimi sta vključno z zimskimi športniki le alpska smučarka Tina Maze z dvema zlatima in dvema srebrnima medaljama, in veslač Iztok Čop, ki je bil po enkrat zlat in srebrn ter dvakrat tretji.

Slovenski športniki, torej tudi tisti, ki so nastopali za Avstroogrsko, Kraljevino Jugoslavijo ali bivšo skupno državo, so po sabljaču Rudolfu Cvetku iz Stockholma 1912 66-krat stopili na stopničke za zmagovalce. Slovenija ima zdaj skupno z zimskimi igrami 14 zlatih olimpijskih medalj, 23 srebrnih ter 29 bronastih.

Na večni lestvici slovenskih dosežkov, ki so jih slovenski športniki na olimpijskih igrah dosegali pod grbi treh držav, je kar 16 športnikov, ki so osvojil več kot eno kolajno. Dve kolajni jih ima 11, z vsaj tremi kolajnami se ponaša šest Slovencev, Luka Špik, Vasilij Žbogar, Miro Cerar, Leon Štukelj, Iztok Čop in Tina Maze.

Le devet Slovencev je na olimpijskih igrah osvojilo zlato kolajno, le trije, telovadca Leon Štukelj in Miro Cerar ter alpska smučarka Tina Maze imajo vsaj dve zlati kolajni, edini s tremi zlatimi kolajnami je sloviti Štukelj, edina z dvema zlatima in dvema srebrnima pa Mazejeva. Veslač Čop ima štiri kolajne, eno zlato, srebrno in dve bronasti. Leta 1924 na poletnih olimpijskih igrah v Parizu je Štukelj kot prvi Slovenec na enih olimpijskih igrah osvojil dve zlati kolajni, kar 90 let je moralo preteči, da je Tina Maze na zimskih olimpijskih igrah v Sočiju z osvojenima dvema kolajnama ponovila izjemen dosežek slovitega Štuklja.

Slovenski športniki so na olimpijskih igrah osvojili že 66 kolajn, od tega 19 v zimskih športih. V nasprotju z uveljavljenimi stereotipi Slovencev kot smučarske nacije so Slovenci večino kolajn osvojili v poletnih športih. Tistih, ki so na zimskih igrah osvojili vsaj dve kolajni, je še manj, nadstandardna Tina Maze je prva in za zdaj edina Slovenka z eno oziroma dvema zlatima kolajnama v zimskih športih ter edina slovenska alpska smučarka z več kot eno kolajno. Po dve olimpijski kolajni imajo v zimskih športih še skakalca Matjaž Debelak in Peter Prevc ter deskar Žan Košir. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen