Slovenska literatura se v evropskem paviljonu predstavlja v Indiji

0

Slovenija se te dni predstavlja na knjižnem sejmu World Book Fair v New Delhiju, ki je največji mednarodni knjižni sejem v tem delu Azije. Javna agencija za knjigo RS (Jak) se je pridružila skupini evropskih držav, ki so opremile evropski paviljon, saj sejem v fokus postavlja EU kot regijsko gostjo.

Na sejmu sodelujejo slovenski avtorji in avtorice Manica K. Musil, Evald Flisar, Jasmin B. Frelih, Andrej Hočevar, Ivo Svetina in Zmago Šmitek.

V prihodnjih dneh bodo premierno predstavili nov prevod Flisarja (Besede nad oblaki / Words Above the Clouds, založba Nirala), Svetina bo sodeloval v debati o možnostih promocije evropskih literatur po svetu, Šmitek pa bo predaval o mandalah ter o mitih globalnega segrevanja, sodeloval pa bo tudi na okrogli mizi Planet, ki ne raste.

Doslej so že potekale otroške delavnice po motivih knjige Pobalinska pujsa Manice K. Musil, ki je imela na sejmu tudi predavanje, predstavitev antologije slovenske poezije The Dual of the Heart (Dvojina srca), ki je tik pred sejmom izšla pri založbi Sahitya Akademi v New Delhiju, in branja in delavnica EUPL nagrajenca Freliha v družbi drugih avtorjev, prejemnikov te nagrade.

Na univerzi v New Delhiju se je predstavil Flisar v družbi še sedmih evropskih avtorjev iz Poljske, Avstrije, Nemčije, Portugalske, Madžarske, Grčije in Finske in nato še samostojno na slavističnem oddelku. Zvrstili so se tudi nastop avtorjev na Lenobni literarni nedelji ter pogovori o trženju prevodnih pravic zunaj Evrope in o priložnostih za sodelovanje na knjižnem področju med Slovenijo in Indijo.

V ponedeljek in torek so slovenski založniki – založbe Mladinska knjiga, Goga, LUD Literatura in literarni agent Gašper Malej – opravili več kot 30 sestankov. Direktorica Jaka Renata Zamida se je z indijskim skladom National Book Trust, ki je tudi organizator sejma in ena največjih indijskih založb, dogovorila o izdaji slovenske antologije kratke proze, ki bo izšla v angleščini in najmanj petih uradnih indijskih jezikih leta 2019, v sodelovanju z Društvom slovenskih pisateljev.

Sejem, ki ima več kot milijon obiskovalcev v devetih dneh, se bo sklenil v nedeljo. Slovensko prisotnost na sejmu je ob ogledu EU paviljona pohvalil tudi veleposlanik EU v Indiji Tomasz Kozlowski. Slovenski veleposlanik Jožef Drofenik je slovenske avtorje gostil na literarnem večeru v Indijskem centru za kulturno sodelovanje v mestu, Renata Zamida pa je bila med drugim gostja in govornica na uglednem CEO Speak dogodku, ki ga gosti predsednik sejma, piše na spleti strani Jak. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen