Slobodan šov: kosovski Srbi pripravljajo muzikal o Miloševiću in njegovi ženi Miri

0

Srbska gledališka skupina na Kosovu pripravlja muzikal o življenju nekdanjega srbskega predsednika Slobodana Miloševića in njegovi vplivni soprogi Miri Marković. Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP bo premiera predstave Slobodan šov februarja v Gračanici na Kosovu.

“Vaje se bodo začele sredi januarja, premiero pričakujemo februarja,” je za AFP povedal skladatelj Marko Grubić. Jelena Bogavac, ki je za muzikal napisala besedilo, pa je za srbske medije dejala, da sta bila “Slobodan in Mira neločljiv par na vrhu države v ključnem trenutku razpada Jugoslavije in definiranja sveta na novo”.

V muzikalu bodo nastopili člani srbskega gledališča v večinsko srbski Gračanici, kamor so se preselili iz Prištine po vojni v letih 1998 in 1999.

Slobodan Milošević je bil med letoma 1989 in 1997 predsednik Srbije, med letoma 1997 in 2000 pa predsednik Zvezne republike Jugoslavije (ZRJ) in s tem ključna osebnost v vojni na Kosovu. Njegov režim je bil strmoglavljen oktobra 2000. Haaško sodišče ga je obtožilo vojnih zločinov na Kosovu, v BiH in na Hrvaškem. Umrl je sredi sojenja leta 2006 zaradi srčnega napada.

Njegova vdova Mira Marković, ki je vodila svojo politično stranko in je bila znana tudi kot lady Macbeth Balkana, se je zaradi obtožb o korupciji v Srbiji leta 2003 zatekla v Rusijo. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen