Skoraj ni za verjeti: prva slovenska banksterja pravnomočno obsojena! Kučanova “factorjevca” Pesjak in Velenčič za več kot leto dni za zapahe.

3

Višje sodišče v Ljubljani je potrdilo obsodilno sodbo prvostopenjskega sodišča za nekdanja vodilna v Factor banki Borisa Pesjaka in Dušana Valenčiča zaradi zlorabe položaja in oškodovanja banke. Njuni pritožbi na izrečeno zaporno kazen na leto in tri mesece ter denarno kazen za Pesjaka je namreč zavrnilo. Sodba je s tem pravnomočna.

[su_box title=”PREBERITE ŠE TO”]Rigelnik: Z luknjo v Factor banki nimam nič. Ja, tako kot tudi Kučan ni imel nič z afero JBTZ. Več TUKAJ.[/su_box]

“S tem je pravnomočna prva obsodilna sodba, povezana s t. i. bančno kriminaliteto v državi. Oba obsojenca sta bila obsojena zaradi kaznivega dejanja zlorabe položaja ali zaupanja pri gospodarski dejavnosti v sostorilstvu,” so danes sporočili iz specializiranega državnega tožilstva.

Okrožno sodišče v Ljubljani je nekdanja člana uprave zdaj že nekdanje Factor banke obsodilo na leto in tri mesece zaporne kazni, Pesjaku pa naložilo še plačilo nekaj več kot 9200 evrov stranske kazni. Sodba se nanaša na odobritev posojila poslovnežu Dejanu Lukiću za poplačilo dolga do banke ter na spremembo zavarovanja tega kredita v Lukićevo korist in s prenehanjem poroštva za ta kredit.

Nekdanji član uprave Factor banke Valenčič in nekdanji svetovalec uprave Pesjak, ki ga je v času odobritve tega kredita takratni predsednik uprave banke Ciril Dragonja pooblastil, da v njegovem imenu odobrava kredite, sta se na to sodbo pritožila. Njuna odvetnika sta namreč trdila, da ni dokazov, da bi namerno zlorabila položaj z odobritvijo posojila, ki ni bilo ustrezno zavarovano, zanj pa sta sprva jamčila Pesjakova otroka.

A tudi višje sodišče je pritrdilo, da sta leta 2012 na škodo Factor banke Pesjakovemu sinu Blažu Pesjaku in družbi Daj Invest iz Cipra, katere družbenika sta bila Pesjak in njegova hči Anja Pesjak, naklepno omogočila protipravno premoženjsko korist v višini 100.000 evrov, so med drugim povzeli v specializiranem državnem tožilstvu. V njem so z epilogom zadovoljni, saj predstavlja dobro izhodišče za vse ostale odprte postopke.

Kolumnist Dejan Kaloh je na Twitterju v zvezi s predmetno pravnomočno sodbo zapisal: “Danes pa lahko vsa slovenska javnost čestita . Njegovo izjemno vodenje bančne preiskovalke je očitno pustilo širši družbeni pečat z zavedanjem, da bančni kriminalci nikakor niso nedotakljivi. Pravnomočna obsodilka za Kučanova banksterja!” (sta/ured)

Št. komentarjev: 3
 1. aco pravi

  Za začetek ni slabo, a lahko bi vsaj pokasirala kakšnih 5 let zapora in plačala 100.000 evrov kazni. Potem bi to bil neki pravi primer kako se kaznuje bančne prestopnike… tako pa…

 2. ? pravi

  Kazen je zato izrečena, ker sta tole naredila na svojo roko. Obsodba?
  Cca 6 666€ na mesec je vseeno dobra plača.
  Bolj se mi dozdeva, da je ta akcija bila brez stricev! Če so strici, tudi 16mio Jankoviću ni problem.
  Še en dokaz, da smo Slovenski davkoplačevalci last mafije.
  Bog daj, da se motim!

 3. Aldo pravi

  Čudeži se dogajajo!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen