Pjongjang na pogovorih s Seulom napovedal udeležbo na olimpijskih igrah

0

Po več mesecih naraščajočih napetosti so se danes na prvih uradnih pogovorih na visoki ravni po več kot dveh letih sestali predstavniki Južne Koreje in Severne Koreje. Kot poročajo tuje tiskovne agencije, je Pjongjang na pogovorih napovedal udeležbo severnokorejskih športnikov na prihajajočih zimskih olimpijskih igrah v južnokorejskem Pyeongchangu.

Poleg športnikov naj bi se velikega športnega dogodka februarja udeležili tudi visoka delegacija Pjongjanga, skupina navijačev, umetniki in ekipa taekwondoja, je novinarjem po prvem delu pogovorov povedal namestnik južnokorejskega ministra za združitev Chun Hae-sung. Seul je s svoje strani predlagal, da bi na otvoritveni slovesnosti športniki obeh Korej hodili skupaj.

Sodelovanje severnokorejskih športnikov na olimpijskih igrah so po napovedih glavna tema pogovorov v obmejni vasi Panmunjom. Pričakovati sicer je, da bosta strani načeli tudi druga odprta vprašanja. Med drugim je Seul predlagal, da bi strani govorili tudi o vprašanju srečanj družin, ločenih v korejski vojni (1950-1953).

Kot poroča francoska tiskovna agencija AFP, sta se južnokorejski minister za združitev Cho Myoung-gyon in vodja severnokorejske delegacije Ri Son-gwon pred vhodom v t. i. Hišo miru v Panmunjomu rokovala, nakar so se v omenjeni hiši začeli pogovori.

Kot še ocenjuje AFP, je bilo vzdušje danes prijaznejše, kot je bilo na prejšnjih tovrstnih srečanjih, zagotovo pa je bila retorika povsem drugačna od tiste v zadnjih mesecih.

“Dajmo ljudem dragoceno novoletno darilo,” je med drugim ob začetku pozval Ri in dodal izrek, da “potovanje dveh traja dlje kot potovanje enega samega”. Cho je izrazil prepričanje, da se bodo gostje iz Severne Koreje dejansko pridružili drugim na olimpijskih igrah, ter ocenil, da si ljudje močno želijo miru in sprave med Korejama.

Napetosti med državama so se namreč lani močno zaostrile, ko je Severna Koreja pospešila svoj oboroževalni program. Izstrelila je več balističnih raket, ki po trditvah Pjongjanga lahko dosežejo ZDA, in izvedla šesti jedrski poskus, ki je bil daleč najmočnejši do zdaj.

Do nenadnega zbližanja med državama je prišlo po novem letu, ko je severnokorejski voditelj Kim Jong-un v govoru opozoril, da ima jedrski gumb na svoji mizi, hkrati pa je dejal, da bi se severnokorejski športniki lahko udeležili olimpijskih iger v Pyeongchangu. Seul je v odgovor ponudil pogovore na visoki ravni, sosednji državi pa sta minuli teden po skoraj dveh letih znova vzpostavili telefonsko povezavo.

Severnokorejski državni mediji so v zadnjih dneh prenehali z napadi na južno sosedo in so pozivali k “neodvisni združitvi” Korej brez zanašanja na druge države, kot so ZDA. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen