Peter Hristov obležal v mlaki krvi: v Sofiji sredi belega dne ustrelili znanega bolgarskega poslovneža

0

Enega od vodilnih bolgarskih poslovnežev, 49-letnega Petra Hristova, so davi ustrelili pred njegovo pisarno v bolgarski prestolnici Sofija. Hristov je bil lastnik velike mlekarne, dejaven pa je bil tudi na področju gradbeništva. Njegov umor je ponovno opozoril na problem organiziranega kriminala v državi.

Kot je sporočila bolgarska policija, so na poslovneža streljali večkrat. Po napadu so ga odpeljali v bolnišnico, kjer je podlegel poškodbam, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Hristov naj bi imel dobre povezave z vladajočo stranko Gerb premierja Bojka Borisova. Direktor bolgarske policije Hristo Terzijski je napovedal, da se bo preiskava o umoru osredotočila na njegove poslovne interese.

Umor Hristova se je zgodil tri tedne po tem, ko so prav tako v Sofiji na ulici ustrelili visokega davčnega uradnika, ki je še vedno v kritičnem stanju.

Bruselj Bolgarijo vedno znova opozarja na problem organiziranega kriminala in korupcijo v državi. 11 let po tem, ko je Bolgarija postala članica EU, doslej zaradi korupcije niso zaprli še nobenega visokega uradnika, prav tako so številni umori ostali nepojasnjeni.

Bolgarija, ki velja za najrevnejšo državo v EU in po navedbah Transparency International tudi za najbolj koruptivno, je v začetku leta prevzela predsedovanje Evropski uniji. Zaradi pomanjkljivosti pri vladavini prava in boju proti korupciji je od vstopa v povezavo podvržena posebnemu nadzoru EU. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen