Papež Frančišek obsodil uničevanje okolja v Amazoniji

0

Papež Frančišek je danes ob obisku v perujski Amazoniji obsodil uničevanje okolja na območju ter tamkajšnjim staroselcem obljubil podporo. “Verjetno avtohtono prebivalstvo Amazonije na svojem ozemlju ni bilo še nikoli tako ogroženo kot danes,” je dejal ob srečanju s predstavniki staroselcev v mestu Puerto Maldonado na jugovzhodu Peruja.

V govoru pred več tisoč predstavniki staroselcev na robu perujskega deževnega gozda je papež dejal, da imajo Amazonija in njena ljudstva “globoke rane”. Ob tem je obsodil ropanje narave v porečju Amazonke, ki ga podžiga pohlep po nafti, plinu, lesu in zlatu.

Posledice nebrzdanega gospodarskega izkoriščanja regije so po njegovih besedah uničenje okolja, suženjstvo in prisilna prostitucija. Ogrožena pa je tudi kultura staroselcev, ki izgubljajo naravno življenjsko okolje in so se prisiljeni seliti drugam, je poudaril Frančišek po poročanju tujih tiskovnih agencij.

Dejal je še, da sta priznanje in dialog najboljša pot za spremembo zgodovinskih odnosov, ki sta jih zaznamovala izključevanje in diskriminacija. Izpostavil je tudi, da Amazonija ni le rezervat biotske raznovrstnosti temveč tudi kulturni rezervat, ki ga je treba ohraniti.

Papeža so ob prihodu v Puerto Maldonado s plesom in petjem pozdravili predstavniki tamkajšnjih plemen s poslikanimi telesi in naglavnim okrasjem iz pisanih peres. Srečanja so se poleg perujskih udeležili tudi predstavniki staroselcev iz porečja Amazonke iz Brazilije in Bolivije.

Predstavniki enega od plemen so Frančišku po poročanju francoske tiskovne agencije AFP podarili puščico in pentljo ter ga tako na simbolen način prosili, naj zaščiti njihovo pravico do ozemlja.

Papež pa je pozval katoliško cerkev na odročnih delih Amazonije, naj v šolah, univerzah in drugih pedagoških ustanovah še naprej spodbuja medkulturno in dvojezično izobrazbo.

Papež Frančišek je ponedeljek v Čilu začel svojo turnejo po Južni Ameriki, v četrtek pa je odpotoval v Peru, drugo in zadnjo državo svoje enotedenske turneje, ki jo bo sklenil v nedeljo v Limi. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen