Na oddelku za epidemije UKC že sprejemajo prve bolnike z gripo in okužbami dihal

0

V Bolnici Petra Držaja v Ljubljani so odprli oddelek za epidemije. Namenjen je bolnikom, ki zaradi gripe ali drugih okužb dihal potrebujejo bolnišnično zdravljenje. Sezona gripe še ni v polnem zamahu, a so na oddelek že sprejeli prve bolnike. Stroka ob tem poudarja, da se je še vedno smiselno cepiti proti gripi.

Koordinatorica oddelka Mateja Klep Breskvar je danes medijem pojasnila, da oddelek za epidemije v Bolnici Petra Držaja odprejo vsako leto v sezoni gripe že od leta 2011. Lani je bil odprt tri mesece, na njem se je zdravilo 428 ljudi. “Oddelek je letos veliko boljši kot lani. Za bolnike se potrudimo, da so vsako leto v boljših razmerah. Letos so velika pridobitev električne postelje, vzmetnice proti preležaninam in osnovna ultrazvočna diagnostika,” je dejala.

Nadzorni zdravnik oddelka Blaž Pečavar je dejal, da je na oddelku trenutno pet bolnikov. Pretežno sprejemajo bolnike z okužbami dihal in tiste, pri katerih so te okužbe poslabšale kronične bolezni. Ti potrebujejo zdravljenje v bolnišnici, ne potrebujejo pa dodatnih diagnostičnih postopkov. Povprečno ti bolniki ostanejo v bolnišnici pet dni.

Oddelek trenutno šteje 21 postelj. Odvisno od poteka sezone pa je, ali bodo tudi letos morali povečati kapacitete. “Vsaka sezona ima svoje značilnosti. Slabost Slovenije je v tem, da imamo slabo precepljenost proti gripi. Lani je bilo v začetku leta zelo veliko bolnikov z gripo, število bolnikov je tudi zelo hitro naraščalo. Temu smo se prilagajali in letos na podlagi preteklih izkušenj oddelek odprli tudi nekoliko prej,” je pojasnil in dodal, da na tem oddelku sprejemajo le odrasle bolnike, največ je starejših.

Bolnike, ki zaradi zapletov ob gripi potrebujejo bolnišnično zdravljenje, sprejemajo sicer po celotnem Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana. Na oddelek za epidemije pa sprejemajo bolnike takrat, ko so ostali oddelki prenapolnjeni.

Pečavar je potrdil, da letošnje cepivo proti gripi sovpada z virusi gripe, ki krožijo, tako da je učinkovito. “Velika večina bolnikov, ki jih sprejmemo na oddelke, ni cepljena,” je dejal in dodal, da se je še vedno smiselno cepiti. “Glede na to, da sezona gripe ni v polnem zamahu, se pričakuje, da bi bilo dovolj časa, da bi telo po cepljenju razvilo protitelesa,” je pojasnil.

Prvo večje število bolnikov z gripo se praviloma pojavi v prvih štirih tednih leta, nato njihovo število narašča oz. se ustali v naslednjih štirih tednih, od 12. tedna pa začne popuščati. Sam se proti gripi cepi vsako leto, po njegovih besedah se izboljšuje tudi precepljenost zaposlenih v UKC, ni pa še optimalna.

Za bolnike na tem oddelku skrbita dva specialista in dva specializanta ter 19 medicinskih sester. Kot je dejala nadzorna medicinska sestra Nina Maksimovič, so dobili kader iz internistično-infektoloških oddelkov celotnega UKC, med seboj pa odlično sodelujejo.

Obiski na oddelku zaenkrat niso omejeni, imajo pa v UKC imajo tudi načrt, kako ukrepati ob večjem številu obolelih z gripo. V tem primeru bi po besedah Klep Breskvarjeve lahko odprli tudi dodatne oddelke, tako da bi lahko oskrbeli več kot 90 bolnikov naenkrat.

Pečavar pa poleg cepljenja ljudem svetuje, naj se pred gripo zaščitijo tako, da naj se ne zadržujejo v prostorih, kjer je veliko ljudi, denimo v nakupovalnih centrih. Prav tako naj bolni ostanejo doma in počivajo.

Zaradi gripe potrebujejo bolnišnično zdravljenje tisti, ki zaradi okužbe potrebujejo zdravljenje s kisikom ali imajo potem sekundarne bakterijske okužbe, kot je pljučnica. V bolnišnico so sprejeti tudi tisti, ki se jim zaradi virusne bolezni poslabša potek osnovne kronične bolezni, kot so bolezni dihal oz. pljuč.

Po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) so okužbe z virusi gripe potrdili v 16 odstotkih testiranih vzorcev. Krožita gripa tipa A in B, 77 odstotkov je tipa A.

Na NIJZ so za STA pojasnili, da podatka o tem, koliko ljudi se je letos cepilo proti gripi, še nimajo. Imajo pa podatek o tem, koliko cepiv so izdali izvajalcem cepljenja. Tako so letos doslej izdali več kot 91.000 cepiv, kar je za 7500 cepiv več kot v celotni lanski sezoni.

Slovenija se sicer po podatkih evropskega statističnega urada Eurostat v letu 2015 uvršča na rep v Evropi po precepljenosti proti gripi med starejšimi od 65 let. Pri nas se je pred dvema letoma cepilo 10 odstotkov starejših, medtem ko je cilj 75-odstotna precepljenost. Evropsko povprečje je bilo 35 odstotkov precepljenih.

Največjo precepljenost proti gripi med starejšimi od 65 let so v letu 2015 beležili na Nizozemskem (67 odstotkov) in v Združenem kraljestvu (71 odstotkov), več kot polovica se jih je cepila tudi v Belgiji, Španiji, na Irskem, Malti in v Franciji. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen