Merklova v Parizu izpostavila pomen stabilne nemške vlade za EU

0

Nemška kanclerka Angela Merkel je danes v Parizu izpostavila, da je stabilna nemška vlada ključnega pomena za Evropsko unijo, da lahko ta nadaljuje s svojimi reformami. Francoski predsednik Emmanuel Macron pa je dejal, da potrebuje podporo Nemčije pri svojih načrtih za EU, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kanclerka je na skupni novinarski konferenci z Macronom ocenila, da imajo njeni krščanski demokrati (CDU) veliko skupnosti s socialdemokrati (SPD) glede evropskih tem. Pri tem je izrazila upanje, da bo SPD na kongresu v nedeljo odobrila vstop v uradna koalicijska pogajanja s konservativno unijo CDU/CSU, piše nemška tiskovna agencija dpa.

Dodala je še, da odločitve drugih strank ne morejo vplivati na njeno zavzetost za Evropo in njeno odločenost za oblikovanje močne Evrope.

Macron se sicer ni želel vmešati v notranjo politiko Nemčije, je pa ocenil, da so uvodna koalicijska pogajanja v Nemčiji pokazala “ambicijo za evropski projekt”. Po njegovem se francoska ambicija ne more izpolniti le, ker upajo na to. “Mora se skladati z nemško ambicijo,” navaja predsednika francoska tiskovna agencija AFP.

Macron in Merklova sta se danes v Elizejski palači sestala pred ponedeljkovo slovesnostjo ob 55. obletnici podpisa elizejske pogodbe o prijateljstvu med Francijo in Nemčijo. Na dan obletnice pa bodo francoski in nemški poslanci pripravili novo resolucijo, ki naj bi še utrdila prijateljstvo med državama. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen