Levičarska aktivistka Lara Jankovič na Dražgošah o junakih, zgodovinar Mikuž pa o bedakih, ki so posledično zakrivili na desetine smrti nedolžnih Dražgošanov

23

Ob 76. obletnici dražgoške bitke se je danes v Dražgošah zbralo več tisoč ljudi, ki jih je tokrat nagovorila igralka in levičarska aktivistka Lara Jankovič. Opozorila je na “neoliberalni izkoriščevalni kapitalizem” in pozvala ljudi k uporu. Prepričana je, da so nam “junaki dražgoške bitke in podobnih bojev lahko zgled v boju za lepši jutri”.

Sedaj pa k dejstvom. Prireditev v Dražgošah naj bi bila sicer spomin na slavno partizansko bitko, za katero mnogi poudarjajo, da je močno zamajala položaj nacistične vojske v celi Evropi. Če seveda verjamete v palčke. Celoten opis t. i. Dražgoške bitke je sicer opisan tukaj, zato zgodbe ne bi ponavljali, čeprav verjetno precej nerealno in s precej superlativi. Osrednje dejstvo te bitke, če jo lahko sploh imenujemo »bitka«, je predvsem napad partizanske vojske na nemško enoto, čemur pa je sledila velika protiofenziva Nemcev. Ko so se partizani umaknili iz Dražgoš, so se Nemci znesli nad nemočno vasjo, mnoge domačine pobili, vas pa požgali. Čeprav je šlo za prvi odkrit spopad z okupatorjem, pravzaprav za frontalni boj z njim, ta »bitka« v času prejšnjega režima sploh ni imela velike veljave.

Znani profesor zgodovine dr. Metod Mikuž je svoje študente, med njimi mnoge sedanje znane zgodovinarje, celo podučil, da je bilo ravnanje partizanske vojske v primeru Dražgoš velika neumnost, saj so se spustili v frontalni spopad z okupatorjem, čeprav so vedeli, da nimajo nobene možnosti za zmago. Ceno za to so plačali Dražgošani – na samem kraju so jih postrelili več kot 40, žrtev pa je verjetno še več, saj so jih precej izselili v koncentracijska taborišča. Sicer pa si velja prebrati pričevanje o Dražgošah domačina Janka Pintarja.

Ne glede na to, da se je v Dražgošah leta 1942 v resnici zgodila velika tragedija, ki jo je izsilila tipična komunistična taktika, pa trdo jedro tranzicijske levice že leta in leta to obletnico obeležuje kot veliko epopejo. In ne samo to – mnogi dosedanji slavnostni govorniki so partizanski miting v Dražgošah izkoriščali za nestrpne napade na drugače misleče. Letos je bila – kot rečeno – slavnostna govornica nastopila kulturnica Lara Janković, ki je sicer tudi znana levičarska aktivistka, med njenimi prijatelji na facebooku pa je mogoče najti kar nekaj »eminentnih« oseb, tudi poslancev Levice (Violeta Tomić, Miha Kordiš, itd.). No, število njenih prijateljev na FB je sicer večje od štiri tisoč, je pa iz objav razvidno, da je tudi sama pristašica Levice.

Danes smo na Dražgošah videli spet tudi predsednika države Boruta Pahorja, pa predsednika SD Dejan Židan, evropsko poslanko iz kvote SD Tanjo Fajon, pa tudi nedavni predsedniški kandidat Marjan Šarec, sicer kamniški župan, se je prišel poklonit spominu “junakom”.

Glede na to, kako pomembno mesto imajo Dražgoše pri mobilizaciji komunistične levice, bi lahko rekli, da je vsakoletna »rdeča maša« pri dražgoškem spomeniku neke vrste slovenski Gazimestan. Spomnimo: gre za kraj na Kosovu, kjer je ob velikem jubileju bitke na Kosovem polju tedanji srbski voditelj Slobodan Milošević pripravil pompozno proslavo z zelo visoko udeležbo, v svojem govoru pa je napovedal tudi prelivanje krvi. Tudi sicer vsakoletni »mitingi resnice« v Dražgošah in drugod močno spominjajo na Miloševićeve mitinge iz konca osemdesetih let.

Najbolj »vroče« je bilo leta 2012, ravno po zmagi Jankovićeve Pozitivne Slovenije, ko je postalo jasno, da Zoran Janković ne bo mogel sestaviti vlade, saj se je v dogajanje nekoliko vmešal tedanji ameriški veleposlanik v Ljubljani Joseph A. Mussomeli, zaradi česar so bili nanj neokomunisti zelo jezni, tedanji predsednik republike dr. Danilo Türk in tedanji predsednik borcev Janez Stanovnik pa sta mu v Dražgošah celo javno brala levite. Kot je znano, so se pri Mussomeliju mudili tudi nekateri predsedniki parlamentarnih strank, kasneje pa so sestavili koalicijo in vlado, ki jo je vodil Janez Janša. Stanovnik je omenjene predsednike stran označil za hlapce, izrazil pa je pričakovanje, da bo Lista Gregorja Viranta vstopila v koalicijo z Jankovićem. To se je v nekoliko drugačnih okoliščinah zgodilo leto dni kasneje, ko je Pozitivno Slovenijo že vodila Alenka Bratušek, ki je tudi postala premierka, vendar je nato stranko spet prevzel Janković.

Vodja opozicije in predsednik Janez Janša pa se je danes na Twitterju vprašal: “Komu pripada prihodnost? Domoljubom pod 🇸🇮 ali tem, ki s simboli propadlega režima zborujejo v ? Pripada vsem, a bo za Slovence dobra zgolj, če jo bomo gradili pod skupnim simbolom in na vrednotah slovenske osamosvojitve in NE na dediščini zločina.

Sekretar poslanske skupine SDS, dr. Božo Predalič, pa je tvitnil: “Prav bi bilo da se poklonite in opravičite tudi domačinom, ki so jih vaši vzorniki partizani zavestno žrtvovali. Sicer pa – koliko partizanov je padlo v tej tako opevani bitki?”

Št. komentarjev: 23
 1. aco pravi

  Kučanova četica koraka… poklapano in žalostno, saj se zavedajo, da so navadni strahopetci in morilci slovenskega naroda. Sram naj vas bo!!!

 2. denis pravi

  Te dražgoške partizanske bajke so res samo še za ostarele pleničarje, ki so jih komunisti dodobra nategnili!

 3. Lepena pravi

  Takšni mitingi obstajajo samo še v socialističnih državah, kot sta npr. Kuba in Slovenistan.

 4. usa musa pravi

  V Sloveniji se maškare pač začnejo vedno bolj zgodaj. Rdeči klovni party.

 5. Mujo pravi

  Bruh je taka maškarada. Ono bitje od jankovičeve pa bi moralo nujno v hrastovec.

 6. bruh pravi

  naši komunistični zločinski smrdeči pra sci in svi nje…..ajd…nič več…ajd.

 7. bruh pravi

  v demokratični, strpni, pravni, razviti EUropi bi bilo nujno potrebno take ideološko grozno ogabno nestrpnein divje ter enoumne komunistične smrdeče orgije , kjer so JAVNO zagovarja klanje in pobivanje, nujno prepovedati….ajd

 8. Odtu pravi

  SD bi se lahko malo poglobili v zgodovino, ki ni črno-bela, saj s tem zavestno poglabljajo sovraštvo med ljudmi in izkoriščajo nob za svoje politične interese, jansisti pa bi lahko prebrali zapise Domobranski zločini, katere so jim njihovi predniki najbrž zamolčali. Iz teh krvoločnih domobrancov so najbrž nastali jansisti, iz normalnih pa NSi.

 9. ? pravi

  Ob letu obsorej se zločinci vračajo na mesto zločina.
  Duše nedolžno pobitih jih kličejo.
  Srhljiv shod.

 10. maja pravi

  O tem, da je nemška soldateska pobila toliko domačinov pa nič.
  Ljudje, kaj je z vami?
  Je nemške soldate v ta zločin kdo prisilil?
  Kdo?

 11. bruh pravi

  maja, vsako klanje in pobivanje je treba obsoditi….in v tem med nacisti in komunisti NI RAZLIK…….ko boš razumela tole, boš naredila velik kulturni in civilizacijski korak naprej, čeprav dvomm, da ti bo to uspelo…..nemci so zelo jasno obsodili nacizem , vi jugići (pa naj bodo to naši ali ostali ) pa niste sposobni z zločinskim komunizmom……ajd……in spomni , ni se še rodil komunist , ki ne bi bil divje nestrpne in zločinski…..ajd….

 12. bruh pravi

  glede same komunistične orgije pa le tole: upam, da bo kdo prijavil rdečo podivjano in nestrpno Laro za vse sovraštvo in nestrpnost, ki je sejala v krvavordečih dragošah….ajd…

 13. bruh pravi

  kajti kjerkoli drugje v EUropi, bi za izrečene besede šla TAKOJ v zapor……le tole….kjerkoli v EUropi….le v kućanistanu je “določenim” lenuhom mafijsko a legalno prisesanih na davkoplačevalski denar in ki se sami samookličejo za kao kulturnike dovoljeno , da JAVNO izbruhajo vso njihovo prevzgojeno ideološko divje sovraštvo in nestrpnost , ne da bi za to plačali….ajd……pa ti isti smrdeči kučanovi pra sci in svi nje so najbolj grabežljivi ko gre za EU denar….ajd….

 14. Pesjanar pravi

  Ni mi jasno kdo je to komunistično ovelo prostitutko spustil za govorniški oder?????

 15. maja pravi

  Blebetanje brez najmanšega sočutja do pobitih Dražgošanov, ki ni niso v vas povabili nikogar.

 16. Kr En pravi

  He he he, sam še bruh in njemu podobni brezdelni butci se pasete na temle ultra-butastem portalu. Crk.lni boste, vsak čas 🙂

 17. raft pravi

  Tole je vse skupaj dobro organiziran teror nad slovenskim narodom. Sedaj so se v to očitno aktivno vključili tudi srbini.
  SLOVENSKI NAROD ZBUDI SE !!!!!

 18. raft pravi

  Da ne pozabim: Nagnusni Violeta Tomič in pa Lara jankovič sta očitno v rezervi razpadajoče pra-sice Makarovičke

 19. raft pravi

  gfd

 20. maja pravi

  Đđđ, grem na sladoljed k Dijani.

 21. haapy yack pravi

  hoj
  Pa čakte no. Tile se bodo uprli Natu, vojski, ki ščiti bogataše. Sedaj kavboj Pipec-Jens Stoltenberg zahteva povečan prispevek. Škorc mu bodo plačal z ponarejenimi evri.
  gremofucatpres
  boditevcvetju

 22. linke pravi

  za tako rdečo kuzlo je poseben tretma potreben.

 23. jankec pravi

  Sem gledal vv faktor.Javno je bilo povedano, da je slavnostna govornica hči okupatorskega jugooficirja, srbske nacionalnosti. Vsak Srbijanc pa je globoko v sebi četnik.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen