Kovačič želi javno obravnavo vprašanja referendumske kampanje na ustavnem sodišču

2

Ustavni sodniki so začeli obravnavo zahteve za oceno ustavnosti zakona o referendumu in ljudski iniciativi in dela zakona o volilni in referendumski kampanji, pobudnik referenduma o drugem tiru Vili Kovačič pa je v postopku pridobil položaj stranke z interesom in stranskega intervienta. Želi si, da bi ustavno sodišče opravilo javno obravnavo.

Kovačič je na današnji novinarski konferenci poudaril, da želi enakost obeh strani v referendumu, zato pričakuje, da bo ustavno sodišče ocenilo, da je bil lanski referendum o zakonu o drugem tiru neustaven. Celoten referendum naj se ponovi hkrati z enimi od letošnjih volitev, vlada pa naj sredstva za kampanjo in proračuna nameni tudi njemu.

Zahteva tudi javno sejo ustavnega sodišča na to temo, saj je javni interes za to temo zelo pomemben, ker gre za vprašanje varovanja demokracije. “Da se tisto, da ima v Sloveniji oblast ljudstvo, tudi upošteva,” je poudaril. V primeru, da se ustavno sodišče ne bo odločilo za javno sejo, bi to lahko storilo, kot je prepričan, tudi vrhovno sodišče. “Pa zaslišimo še priče,” je dejal. Če ne bo uspešen, se bo, kot je napovedal danes, obrnil tudi na Evropsko sodišče za človekove pravice.

Vrhovno sodišče je zahtevo za ustavno presojo podalo ob obravnavi Kovačičeve pritožbe zoper poročilo o izidu glasovanja na referendumu o zakonu o drugem tiru. Kovačič želi sicer iz odločanja izločiti predsednico ustavnega sodišča, sicer sodnico poročevalko v tem primeru, Jadranko Sovdat in pa ustavnega sodnika Mateja Acceta. Oba po njegovi oceni kažeta naklonjenost vladni nameri in ne moreta biti nepristranska.

Po njegovem mnenju bi morala referendumska zakonodaja bolje varovati postopek varstva pravic. Kovačič predlaga, da ustavno sodišče zavrne zahtevo vrhovnega sodišča kot neutemeljeno. Vrhovno sodišče ima na voljo dovolj jasne okvire za presojo, je prepričan. Ponovil je, da v referendumu ni imel enakega položaja kot vlada, ki je sredstva za kampanjo pridobila iz proračuna.

Ločeno od tega Kovačič zahteva tudi ustavno presojo člena zakona o volilni in referendumski kampanji, ki po njegovem mnenju omogoča nesorazmerno porabo sredstev v referendumski kampanji. Poleg tega pa želi pobudnik referenduma doseči tudi neustavnost dveh sklepov vlade, s katerima je imenovala delovno skupino za vodenje in koordinacijo komuniciranja v referendumski kampanji in pa za referendumsko kampanjo namenilo 97.000 evrov.

Kovačič je pripravil tudi predlog 12 najnujnejših sprememb ustave. Med drugim predlaga, da se spremeni kvorum za veljavnost referenduma, in sicer bi ga iz četrtine volivcev zmanjšal na petino. Ima tudi druge predloge. “Razrešitev ustavnih sodnikov ne more biti prepuščena svetemu duhu, ampak mora biti postopkovno definirana,” je poudaril Kovačič.

Predlaga tudi, da se v ustavo zapiše sankcioniranje neodgovornih ustavnih sodnikov in vsaj delna materialna poravnava škode prizadetim. Želi si tudi, da pri zbiranju podpisov za razpis referenduma podpisov na upravni enoti, saj gre pri tem po njegovih besedah za poseben način samoovadbe državljanov. Pravi tudi, da so roki za zbiranje podpisov pri referendumih neživljenjski. (sta)

Št. komentarjev: 2
  1. RESNICA pravi

    zakaj nebi izločili sodnikov, kateri so se javno izrekli za SDS.

  2. Re gornjim pravi

    Pa kaj ta pajac res ne bo nikoli nehal?

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen