KNOVS tudi o delovanju iranskih tajnih služb na ozemlju Slovenije

0

Na seji komisije za nadzor obveščevalnih služb so po besedah njenega predsednika Branka Grimsa govorili o problematiki Irana in delovanju njegovih tajnih služb na ozemlju EU in Slovenije. Povod je bila aretacija desetih pripadnikov iranske tajne službe v Nemčiji, ki so bili po nepotrjenih informacijah prejemniki domnevno opranega denarja v NLB.

Teh informacij komisiji DZ za nadzor obveščevalnih in varnostnih služb (KNOVS) pristojne službe še niso mogle potrditi. Po Grimsovih navedbah pa so povedali, da je bila iranska tajna služba v minulih letih večkrat aktivna tudi na ozemlju Slovenije.

Po njegovih besedah je problem tudi, da se prek Irana financira in z orožjem oskrbuje šiitski del mednarodnega terorizma. Tudi to je po mnenju predsednika KNOVS zagotovo pomembno za odločanje o morebitnem slovenskem priznanju Palestine, ki ga Grims ne podpira iz varnostnih razlogov.

“Ko govorimo o Iranu, ne gre samo za klasično problematiko obveščevalnih služb, ampak tudi za pomembno varnostno vprašanje,” je prepričan Grims. Po njegovem mnenju se je treba zavedati, da na probleme, s katerimi se sooča mednarodna javnost, tudi Slovenija ni imuna.

Na seji so obravnavali tudi vprašanje vračanja migrantov oz. azilantov v države, iz katerih so prišli. “Vsako vračanje migrantov je tudi varnostni problem,” je ob tem ocenil predsednik komisije.

Govorili pa so tudi o primeru begunca Ahmada Šamija. Ta je še vedno je v Sloveniji, ni pa več v bolnišnici in se prosto giblje. Kje se Šami nahaja, ve policija, je pojasnil Grims. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen