Kako je propadel “zadrski Berlusconi”: zgubil je TV, časopis, NK Zadar, stanovanje in avtomobil

0

Mirno in brez odpora je v teh dneh kontroverzni podjetnik Reno Sinovčić predal ključe 109 kvadratnih metrov velikega stanovanja v TIZovi stavbi v Zadru.

Deložacija je dejansko bila izvedena le delno, ker je Reno Sinovčić sodnim izvršiteljem predal ključe, vendar kopijo zadržal za sebe, da bi lahko odstranil pohištvo in stanovanje predal prazno. To mora storiti do 5. februarja. Če dotlej Sinovčić ne odnese stvari, bo še vedno moral vrniti ključ, po stvari pa bodo prišli tovornjaki, jih premestili v skladišče in zamenjali ključavnico na stanovanju.

V tem stanovanju, sicer v lasti Sinovčičeve žene ali hčerke, so živeli družinski člani. Sinovčić in njegovo podjetje Vox sta leta 2011 podpisala solemnizirano posojilno pogodbo s podjetjem Finesa kredo iz Varaždina, kot so nam povedali na Občinskem sodišču v Zadru. V njem se je zavezal fiduciarnemu lastništvu, kar pomeni, da podjetje posojilodajalec avtomatično postane lastnik nepremičnine, če se posojilo ne vrne v določenem času, ker je sredstvo zavarovanja fiduciarno lastništvo stanovanja v TIZovih stavbah.

Njegov Vox je na račun tega prejel posojilo v višini 1,6 milijona kun. Po tem, ko niso vrnili obeh obrokov, je notar leta 2012 izdal potrdilo o izvršljivosti in je nalog izselitve je bil potrjen leto kasneje. Reno Sinovčić se je večkrat pritožil, zahteval prestavitve in začel postopek, vendar je bilo vse zaman. Zadeva je bila potrjena leta 2013 in občinsko sodišče v Zadru je v sredo je opravilo izselitev. Skušali smo dobiti njegovo izjavo, a se ni javljal na telefon.

“Zadarskemu Berlusconiju” kot so ga poimenovali, je šlo vse navzkriž po aretaciji v akciji Ribar, decembra 2014. Bil je lastnik Vox TV, dveh lokalnih časopisov, Voxa and Regionala, in predsednik Nadzornega sveta NK Zadar. Sumili so ga, da je še s sedmimi ljudmi s predstečajno poravnavo Voxa in privatizacijo NK Zadra izvlekel 121 milijonov kun. Končal je v preiskovalnem zaporu v zagrebškem Remetincu, a je sodišče najprej določilo plačilo jamstva v višini 20 milijonov kun. Njegova odvetnika, Mate Matić in Andrej Korljan, sta uspela doseči zmanjšanje na 10 milijonov kun in da se plača z zastavitvijo nepremičnin.

Uskok je leta 2015 sestavil obtožnico proti Sinovčiću v aferi Ribar, “težki” 121 milijonov kun. Kar eno leto je Vrhovno sodišče potrebovalo za odločitev, ali naj izloči izjave prič, ki so jih pridobili brez prisotnosti obrambe, kot nezakonito pridobljene dokaze.

Odločitev so dosegli na sredi leta 2017, in mu še istega leta, v začetku novembra, potrdili obtožnico. Od takrat do danes, kot nam je potrdil njegov odvetnik Andrej Korljan, ni bilo sklicano predhodno zaslišanje, na katerem naj bi obramba in tožilstvo predstavili dokaze na sodišču in kjer naj bi se določil datum sojenja.

Poleg njega so obtoženi nekdanji vodja zadarske davčne uprave Vjekoslav Jurlina, njegova naslednica Stoja Mučaji, dacarji Željan Pejković, Marko Lozančić in Irena Anić in nekdanja direktorja NK Zadar Novica Erlić in Dalibor Zebić, obsežni spis pa ima več kot 10.000 strani. Po odhodu iz Remetinca je Sinovčič dejal, da je bil v zaporu na počitnicah.

“Dobro sem spal in počival. Družil sem se s šestimi zaporniki in se naigral jamba. Prepričan sem, da bom dokazal svojo nedolžnost,” je dejal v začetku februarja 2015. Čeprav ga mnogi povezujejo s podzemljem in obtožujejo kaznivih dejanj, Sinovčić doslej še ni bil spoznan za krivega in obsojen. V tem trenutku zoper njega teče le en kazenski postopek, ta v zadevi Ribar.

Svoj “prvi milijon” je “obrnil” pred vojno kot ribič v rodnem Novigradu, obračajoč na dan tudi po 80.000 nemških mark z ulovom in prodajo rib. Najširša javnost se je seznanila z njim, ko je začel svojo kariero nogometnega sodnika. Na neki točki ga je tednik uvrstil med 50 najbogatejših Hrvatov , imenoval ga je “kralj rib na Jadranu”. Nekje v tem času je Sinovčić pričel graditi svoj medijski imperij. Kupil je tednik Regional, zagnal tednik Vox in istoimensko televizijo. Bil je prijatelj nekdanjega ministra za promet Božidarja Kalmete, leta 2012 pa je izstopil iz HDZ-a in trdil, da njegove “roke nikoli niso bile v marmeladi”. Bil je neodvisni svetnik v zadarskem mestnem svetu.

V enem govorov je zoper SDP – jevega svetnika sprožil težke obtožbe in ga obtožil posilstva. Do konca leta 2014, kmalu po prijetju Sinovčiča, sta tednika Vox in Regional prenehala izhajati. Tednik Vox se je poslovil od bralcev z naslovom “Reno Sinovčić ni vzel niti lipe in njegov cilj je bil ohraniti delovna mesta,” je zapisal Poslovni dnevnik. Njegov medijski imperij je še naprej propadal, potem ko je leta 2016 ostal brez koncesij za radijske in televizijske programe. Novembra istega leta so Sinovčića ustavile t.i. policijske Kobre in odstranile registrske tablice iz njegovega Audija A8, ker ni bil registriran, niti zavarovan.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen