Izdaja zelo razvpite nove knjige o Trumpovi Beli hiši že danes; Bannon mu v njej napoveduje predčasen konec mandata

0

Založniška hiša Henry Holt se je po grožnji odvetnikov predsednika ZDA Donalda Trumpa s tožbo proti izdaji nove odmevne knjige novinarja Michaela Wolffa Bes in ogenj odločila, da bo knjiga namesto devetega januarja na voljo že danes. Wolff se je Trumpu zahvalil za grožnjo in odzive, ki so zelo povečali zanimanje za knjigo.

Založniška hiša je sporočila, da bodo knjigo zaradi neverjetno velikega zanimanja izdali že danes, zahtev Trumpovega odvetnika Charlesa Harderja, da ustavijo izdajo in objavijo opravičilo za laži, pa ne jemljejo resno. Predsednik je namreč javna oseba, novinarja pa ščiti prvi amandma k ustavi.

Novinarji, Trumpovi zavezniki in drugi v Washingtonu se sedaj sprašujejo, kako je bilo mogoče, da je Wolff dobil neverjetno velik dostop do zahodnega krila Bele hiše, kjer je leto dni pridobival izjave in na tej podlagi sestavil knjigo.

Wolff v knjigi obsežno navaja Trumpovega ideologa Steva Bannona, ki je bil lani odpuščen s položaja glavnega političnega stratega Bele hiše. Bannon je zelo kritičen do Trumpa in članov njegove družine.

Trump je ob prvi objavi odlomkov iz knjige Bannona obtožil, da je izgubil pamet in izvršnemu predsedniku konservativnega medija Breitbart se je začel majati stolček. Kritike nanj so se usule tudi z drugih konservativnih strani, na čelu s Trumpu zvesto televizijo Fox News.

Kaotično naravo Trumpove Bele hiše je nato v četrtek ponovno potrdil sam predsednik, ko so ga vprašali za mnenje o Bannonu. Trump je dejal, da ne ve kaj naj reče, ker ga je Bannon v sredo zvečer na radiu Breitbart označil za velikega človeka.

Ponovno je tudi napadel knjigo kot polno laži in zatrdil, da avtorju knjige ni nikoli dovolil vstopa v Belo hišo niti ni nikoli govoril z njim.

Od vseh izjav v knjigi najbolj izstopa Bannonovo mnenje, da je bilo srečanje Trumpovega sina Donalda mlajšega poleti 2016 v Trumpovi stolpnici z rusko pravnico izdajalsko početje. Trump od samega začetka zatrjuje, da ni imel nobenih povezav z Rusi in da so preiskave delo demokratov, ki ne znajo prenesti poraza.

Razvpiti sestanek z Natalijo Veselnickajo je prišel na dan julija lani. New York Times je mlajšega Trumpa obvestil, da prihaja članek, ta je poklical očeta in 8. julija naj bi na letalu Air Force One na poti z vrha G20 nastalo pisno navodilo predsednika, naj sestanek opiše kot srečanje o posvojitvah ruskih otrok.

Ta razlaga je potem padla v vodo z objavo elektronske pošte, v kateri mlajši Trump priznava, da je sprejel Ruse v pričakovanju negativnih informacij o demokratki Hillary Clinton. Zaradi pisma naj bi potem odstopil tiskovni predstavnik Trumpove odvetniške ekipe Mark Corallo, ker je menil, da gre za oviranje preiskave.

Ameriški pravniki vidijo v predsednikovem narekovanju pisma na letalu zelo verjetno obtožnico zaradi oviranja preiskave in vsi, ki so bili takrat na letalu, so se glede na Wolffovo pisanje potuhnili. Ivanka Trump pravi, da je šla spat, Jared Kushner, da ni ničesar pisal, ostali pa so gledali film.

Posebni tožilec Robert Mueller, ki si ga je Trump nakopal za vrat, ker je odpustil direktorja FBI Jamesa Comeyja, preiskuje tudi možnost, ki jo je omenil Bannon, da je šla Veselnickaja s sinom po sestanku nekaj nadstropij višje v Trumpovi stolpnici na pogovor z očetom.

Dodaten element teorije o oviranju preiskave je odpustitev Comeyja zaradi vodenja ruske preiskave, New York Times pa danes objavlja še informacijo, da naj bi Trump pritiskal na svojega odvetnika, da pritisne na pravosodnega ministra Jeffa Sessionsa, naj se ne izloči iz preiskave ruske afere in mu jo pomaga ustaviti.

Oviranje preiskave je kaznivo dejanje, vendar pa lahko predsednika kaznuje le kongres s postopkom odstavitve oziroma impeachmentom.

Knjiga je le del Trumpovih težav, saj je Politico v četrtek objavil, da so kongresni demokrati z enim republikancem decembra povabili na pogovor profesorico psihiatrije z univerze Yale Bandy X. Lee, ki jih je opozorila, da Trump kaže vsa znamenja, da ne bo več dolgo zdržal vseh pritiskov položaja.

Tiskovna predstavnica Bele hiše Sarah Sanders se je v četrtek ogorčeno odzvala na ugibanja o predsednikovem duševnem zdravju in pripravljenosti na morebitno poslabšanje njegovega stanja, ki so se povečala po tvitu o tem, da ima večji jedrski gumb od voditelja Severne Koreje. “Če ne bi bil duševno uravnovešen, potem ne bi bil predsednik. To je sramotna obtožba,” je dejala.

Wolff v knjigi zatrjuje, da Trump ni nikoli zares pričakoval zmage na volitvah in tudi njegovi sodelavci v kampanji so imeli pred volitvami že urejene dobre službe in položaje, ki bi jih zasedli po pričakovanem porazu proti Clintonovi.

Poraz naj bi posebej pričakovala prva dama Melania Trump, ki je med kampanjo prinesla možu časopis New York Post z njenimi golimi fotografijami na naslovnici in ga vprašala, če je to njena prihodnost. Trump naj bi ji obljubil, da bodo tožili časopis in zagotovil, da bo novembra vsega konec, ker ne bo zmagal.

Wolff piše, da je Trump med kampanjo izražal občudovanje do ekipe okrog Clintonove in menil, da ima nasprotnica najboljše ljudi, sam pa idiote. Teh obtožb je bil glede na trditve v knjigi deležen tudi Trump, med drugim od državnega sekretarja Rexa Tillersona.

Wolff Trumpa v knjigi opisuje kot nekoga, ki mu ni jasno, kaj pomeni biti predsednik, preživlja večino časa pred televizorji in se baše s hamburgerji ter telefonira prijateljem. Z Melanijo nista veliko skupaj, Wolff pa navaja tudi Bannonove trditve, da ne bo končal prvega mandata – bodisi zaradi ruske preiskave bodisi ker bo sam odstopil.

Sandersova je v četrtek knjigo ponovno zavrnila kot kup laži, nekdanji svetovalec Bele hiše Sebastian Gorka pa je dejal, da bo to knjigo kupil le nekdo, ki že sovraži predsednika ZDA. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen