Hrvaškim ribičem v slovenskih vodah po novem grozijo denarne kazni

0

Odkar Slovenija izvaja arbitražno razsodbo, slovenski organi ukrepajo proti hrvaškim ribičem, ki plujejo in lovijo v slovenskih vodah v Piranskem zalivu. Policija jih namreč obravnava zaradi nedovoljenega prestopa meje na morju, ribiški inšpektorat pa zaradi nezakonitega ribolova. Hrvaški ribiči sicer lahko pridobijo dovolilnice za ribolov.

Kot so za STA pojasnili na notranjem ministrstvu, slovenska policija od 30. decembra dalje nedovoljene prestope meje na morju – ne glede na njihov namen – obravnava v skladu z določili zakona o tujcih. Kršitelj, ki nedovoljeno stopi v Republiko Slovenijo, se obravnava za prekršek po 145. členu omenjenega zakona, kjer je predpisana sankcija od 500 do 1200 evrov.

Postopek o prekrških se vodi skladno z določili zakona o prekrških na pristojni policijski enoti. Kršitelju, ki po pravnomočno zaključenem prekrškovnem postopku ne poravna globe, predpisane za prekršek, se lahko nato tudi zavrne vstop v Slovenijo.

Vplutja hrvaških varnostnih organov se medtem obravnavajo kot mejni incidenti, so še pojasnili na MNZ.

Od 30. decembra do 2. januarja je slovenska policija sicer obravnavala sedem vplutij hrvaških ribiških plovil in deset vplutij hrvaških varnostnih organov. V sredo je po poročanju medijev ribe v Piranskem zalivu lovil le en hrvaški ribič v spremstvu dveh hrvaških policijskih čolnov, ki so ga obravnavali slovenski policisti in ribiški inšpektor.

Prekrški s področja nedovoljenega ribolova v slovenskem morju medtem niso v pristojnosti policije, temveč inšpektorata za kmetijstvo, gozdarstvo, lovstvo in ribištvo, ki deluje v okviru ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. Konkretno je za to odgovoren ribiški inšpektor, ki je običajno prisoten na policijskem plovilu.

Imajo pa hrvaški ribiči možnost pridobiti posebne dovolilnice in legalno loviti v slovenskih vodah.

Slovenija jim je namreč v skladu z evropsko zakonodajo omogočila dostop do svojega teritorialnega morja tudi po uveljavitvi arbitražne razsodbe – s spremembo zakona o morskem ribištvu ter sprejemom uredbe, ki določa točen postopek uveljavljanja te pravice za hrvaške ribiče, pojasnjujejo na spletni strani ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

Imetnik dovoljenja za gospodarski ribolov iz Hrvaške, ki želi pridobiti pravico do izvajanja ribolova v slovenskem teritorialnem morju, mora na ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano oddati vlogo za posebno dovoljenje, in sicer od 1. novembra dalje za naslednje koledarsko leto.

Ministrstvo vloge obravnava glede na časovno zaporedje njihovega prispetja, a le do obsega, določenega v relevantni uredbi EU – to pomeni do skupaj 25 ribiških plovil (vključno s petimi plovili, opremljenimi z vlečnimi mrežami) s skupnim ulovom do 100 ton rib letno.

Obenem so na slovenskem ministrstvu izrazili pričakovanje, da bo evropsko zakonodajo in zaveze iz pristopne pogodbe uveljavila tudi Hrvaška in v enakem obsegu omogočila ribolov slovenskim ribičem. Objavili pa so tudi kontakt odvetniške pisarne, kamor se lahko obrnejo ribiči v primeru, da bi imeli v morju, ki je pod suverenostjo Slovenije, težave s hrvaškimi organi.

Savudrijski ribiči, ki so se udeležili današnjega srečanja s predstavniki hrvaške vlade v Zagrebu, so za STA povedali, da so izvedeli za možnost, da bi dobili slovenske dovolilnice za ribolov v slovenskem teritorialnem morju, a jih to ne zanima.

Po sestanku so izrazili zadovoljstvo nad zagotovili hrvaške vlade, da lahko brez strahu pred slovenskimi kaznimi lovijo do sredine Piranskega zaliva, in izpostavili, da je vprašanje, kdo bo dobil predvidenih 25 slovenskih dovolilnic, medtem ko v Piranskem zalivu lovi praviloma približno 50, včasih pa tudi več hrvaških ribičev. Ob tem se sprašujejo, kaj bodo potem počeli ostali, ki dovolilnic ne bodo dobili. Dejali so, da so med njimi tudi ribiči, ki imajo več plovil, nekateri pa imajo registrirana plovila tako na Hrvaškem kot v Sloveniji.

Predsednik ceha ribičev Istrske županije Robert Momić je za STA povedal, da imajo na območju Umaga in Novigrada registriranih 113 ribiških obrti, a ne lovijo vsi redno v Piranskem zalivu.

Savudrijski ribiči so še izpostavili, da bi se hrvaški in slovenski ribiči lahko dogovorili o skupnem ribolovu v Piranskem zalivu. Omenili so, da slovenski ribiči v zadnjem času nasprotujejo uveljavitvi ribiškega dela sporazuma o maloobmejnem prometu in sodelovanju (Sops), ker bi zaradi prihoda več deset hrvaških ribičev v slovensko morje mnogi ostali brez dela. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen