Catherine Deneuve z javnim pismom brani pravico moških do zapeljevanja žensk

0

Francoska igralka Catherine Deneuve se je podpisala pod javno pismo, ki brani pravico moških do zapeljevanja žensk in zavrača pretirano “puritanstvo”, ki so ga sprožili škandali zaradi spolnega nadlegovanja, zlasti s primerom ameriškega producenta Harveyja Weinsteina. Pod odprto pismo se je podpisalo sto bolj ali manj znanih Francozinj.

Pismo, pod katerega so se podpisale francoske pisateljice, ustvarjalke, igralke, profesorice in druge, je bilo objavljeno v torkovi izdaji francoskega časnika Le Monde. Catherine Deneuve je morda ena najbolj znanih med njimi.

Pismo problematizira pretirano gonjo proti moškim, ki se je razvila zaradi razkritja spolnih škandalov v Hollywoodu. “Moške množično kaznujejo, mečejo iz službe, pa čeprav so se le dotaknili kakega kolena ali hoteli kateri ukrasti poljub,” piše v pismu.

“Posilstvo je zločin, a poskus zapeljevanja, čeprav vztrajen ali neroden, to ni. Prav tako kot gentlemansko obnašanje moških ni šovinistični napad,” so poudarile podpisane Francozinje in se izrekle proti “novemu puritanstvu”.

Pismo poudarja, da čeprav je povsem legitimno in tudi nujno spregovoriti o zlorabi moči nekaterih moških, pa je nenehno javno obtoževanje že preraslo vse meje. To namreč ustvarja podobo, kot da so ženske povsem brez moči, večne žrtve.

“Kot ženske se ne prepoznavamo v takem feminizmu, ki gre preko obsojanja zlorabe moči še v sovraštvo proti moškim in spolnosti,” so še poudarile podpisnice pisma.

Med njimi so poleg 74-letne Daneuvejeve tudi igralka Christine Boisson, konservativna novinarka Elisabeth Levy, nekdanja porno igralka in sedanja televizijska voditeljica Brigitte Lahaie ter pisateljica in urednica Catherine Millet, izpostavlja britanski BBC. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen