Bruselj želi evropsko rešitev za problem lažnih novic

1

V Bruslju danes poteka prvi sestanek nove skupine strokovnjakov za obravnavo problema lažnih novic. Ena od prvih nalog skupine bo poiskati definicijo lažnih novic. V odzivu na francoske napovedi ukrepanja z novo zakonodajo v Evropski komisiji poudarjajo, da je potreben evropski pristop k reševanju tega problema.

Izjemen potencial interneta ob velikih možnostih prinaša tudi velike politične, družbene in varnostne izzive ter zaskrbljujočo rast lažnih novic, ki spodkopava ugled medijev in demokratične vrednote, je opozorila evropska komisarka za digitalno družbo Marija Gabriel.

Zato je treba po komisarkinih besedah vzpostaviti evropski mehanizem za soočanje s problemom lažnih novic, k čemur naj bi pomembno prispevala nova strokovna skupina, ki ji predseduje nizozemska profesorica Madeleine de Cock Buning.

Predsedujoča novi skupini za soočanje z lažnimi novicami je opozorila, da je to “zloben” problem s potencialno veliko razkrojevalnimi učinki, s katerim se je treba soočiti proaktivno in večdimenzionalno ter pri tem upoštevati svobodo izražanja in pravico do obveščanja.

Naslednji teden je po komisarkinih besedah pričakovati javnomnenjsko raziskavo Eurobarometra o lažnih novicah, spomladi pa naj bi komisija objavila sporočilo o tem, tudi na podlagi javnega posvetovanja, ki poteka do 23. februarja.

Načrte francoskega predsednika Emmanuela Macrona, ki je nedavno napovedal zakonodajo za preprečitev širjenja lažnih novic na spletu, je komisarka komentirala z besedami, da to potrjuje pomen obravnave tega problema, a izpostavila, da je potreben evropski pristop, da bi se izognili fragmentaciji.

Evropska komisija je v omenjeno skupino za obravnavo lažnih novic imenovala 39 strokovnjakov iz civilne družbe, spletnih socialnih omrežij, medijskih organizacij, novinarskih vrst in znanstvenih ustanov. Med njimi je tudi Slovenec Žiga Turk z Ljubljanske univerze. Skupino pa bo vodila profesorica Madeleine de Cock Buning iz Univerze v Utrechtu, so sporočili iz Evropske komisije. (sta)

Število komentarjev: 1
  1. haapy yack pravi

    hoj
    A res? EU je osnovana na lažnih temeljih.
    dokdajbostešenategvalisužnejvlagerjueupres
    boditevcvetju

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen