Bivšega gruzijskega predsednika Sakašvilija v odsotnosti obsodili na tri leta zaporne kazni

0

Bivšega gruzijskega predsednika Mihaila Sakašvilija je danes gruzijsko sodišče v odsotnosti obsodilo na tri leta zaporne kazni zaradi zlorabe oblasti. Sakašvilija, ki je bil predsednik države med letoma 2004 in 2013, so spoznali krivega protizakonite pomilostitve četverice, obsojene zaradi umora gruzijskega bankirja Sandra Girgvlianija leta 2006.

Bankirja so potem, ko se je v nekem baru zapletel v spor z visokimi predstavniki gruzijskega notranjega ministrstva, našli mrtvega s sledovi številnih poškodb v predmestju gruzijske prestolnice Tbilisi.

Sakašvili, ki sedaj kot politik živi v Ukrajini, je obsodbo označil za politično motivirano in pod vprašaj postavil neodvisnost sodišča.

“To je maščevanje proti meni,” je na novinarski konferenci v Kijevu dejal bivši gruzijski predsednik, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sakašvili ima pravne težave tudi v Ukrajini. Zaradi obtožb, da naj bi ob pomoči Rusije načrtoval državni udar, ga je policija aretirala v začetku decembra. Prijeli so ga nekaj dni kasneje, ko ga je množica podpornikov ob poskusu aretacije osvobodila iz policijskega vozila. Ukrajinsko tožilstvo je po aretaciji zanj zahtevalo pripor, a ga je ukrajinsko sodišče izpustilo na prostost. Preiskava proti njemu sicer še poteka. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen