Avstrijec Hirscher zmagal tudi v Wengnu, Slovenci žal s peto zaporedno slalomsko ničlo

0

Avstrijec Marcel Hirscher je zmagal na slalomu za svetovni pokal alpskih smučarjev v švicarskem Wengnu. Norvežan Henrik Kristoffersen je na drugem mestu zaostal 93 stotink sekunde, tretji je bil Šved Andre Myhrer (+1,72). Štefan Hadalin in Žan Kranjec se nista uvrstila v finale.

Smučar iz okolice Salzburga je zmagal na petih slalomih v tej sezoni (Val d’Isere, Madonna di Campiglio, Zagreb, Adelboden, Wengen), le uvodnega v Leviju je dobil Nemec Felix Neureuther, ki je zaradi poškodbe na prisilnem počitku.

Hirscher je vpisal še 53. zmago in je skoraj ujel rojaka Hermanna Maierja, ki je s 54 zmagami na drugem mestu večne lestvice najuspešnejših alpskih smučarjev v zgodovini svetovnega pokala. Prvi je Šved Ingemar Stenmark (86).

V absolutni kategoriji je Hirscher na šestem mestu, pred njim pa so Stenmark (86), Američanka Lindsey Vonn (78), Avstrijka Annemarie Moser-Pröll (62), Švicarka Vreni Schneider (55) in Maier (54).

Najboljši smučar zadnjih šestih zim je vpisal svojo še 25. slalomsko zmago v svetovnem pokalu. Več jih imata v moški konkurenci le Italijan Alberto Tomba (35) in Stenmark (40). To je njegova osma zmaga v svetovnem pokalu od začetka sezone. Več, deset, jih je v sezoni nanizala le Američanka Mikaela Shiffrin. Hirscher je Avstriji prismučal 30. zmago v Wengnu.

Avstrijec (974 točk) je še okrepil vodstvo v skupnem seštevku, prvi zasledovalec Kristoffersen (800) zaostaja 174 točk, danes osmi Francoz Alexis Pinturault (579) na tretjem mestu pa 395 točk. Hirscher (554) vodi tudi v slalomskem seštevku s 119 točkami prednosti pred norveškim izzivalcem (435). Na vrhu je tudi v veleslalomskem seštevku.

Hirscher je bil najhitrejši na obeh progah. Kristoffersen, tretji na prvi progi, je dobil skandinavski boj za drugo mesto, ko je za 79 stotink ugnal Myhrerja, ki je bil drugi po prvi vožnji.

Slovenca sta razočarala. Hadalin je imel z visoko startno številko 47 precej težav na progi. Zaostanek 3,04 sekunde je zadoščal za 32. mesto. Še šestič zaporedoma, oziroma sedmič v tej sezoni je ostal brez uvrstitve v finale. Od tega ga je ločilo sedem stotink sekunde. V tej sezoni se je trikrat uvrstil v finale na veleslalomih v Beaver Creeku (16.) in Val d’Iseru (27.) ter na slalomu v Val d’Iseru, kjer je bil 16.

S startno številko 57 se je na progo podal Žan Kranjec, ki pa je pred ciljem naredil napako in odstopil. Kranjec sicer navdušuje na veleslalomskih progah, na katerih je trenutno šesti veleslalomist sezone.

Glavni trener slovenske ekipe za tehnični disciplini Klemen Bergant ni bil zadovoljen: “Štefan nič ni napadel, smuči mu danes niso delovale. Bil je kompletno brez oprijema, tudi enega ovinka ni naredil tako, kot je treba. To je že tretja takšna tekma v sezoni in to je velik problem. V decembru je bil vsaj dvakrat med trideset v veleslalomu. Na slalomu zdajle je imel lepo priložnost, bilo je idealno, a smuči mu niso delale, tako da sem izredno razočaran. Razočaran in jezen, da se to lahko dogaja na tej ravni. Žan je smučal solidno. To je bil letos njegov prvi dosti soliden tek. Škoda, da je zajel količek, če bi šel normalno, bi verjetno bil v drugem teku.”

Naslednji slalom bo prihodnjo nedeljo v Kitzbühlu, pred olimpijskimi igrami pa se bodo alpski smučarji pomerili še 23. januarja na nočnem slalomu pod žarometi v Schladmingu. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen