Aretirani nekdanji uslužbenec CIA osumljen ovajanja ameriških obveščevalcev

0

The Wall Street Journal, ki navaja uradnike ZDA, seznanjene z zadevo, poroča, da je nekdanji uradnik ameriške obveščevalne agencije CIA, ki je bil v ponedeljek aretiran zaradi nezakonitega zadrževanja tajnih podatkov, je morda pomagal Kitajski usmrtiti ali zapreti več ameriških informatorjev.

Jerry Chun Shing Lee (53) je nezakonito posedoval tajne podatke, katerih razkritje bi lahko povzročilo “izjemno resno škodo nacionalni varnosti Združenih držav”, je v pisni izjavi o njegovi aretaciji zapisal FBI.

Lee, katerega varnostno potrdilo je prenehalo, ko je leta 2007 zapustil CIA, je nepravilno obdržal knjige, ki so vsebovale “resnična imena in telefonske številke premoženja in prikritih sodelavcev CIE”, je zapisano v izjavi.

New York Times je prvi poročal, da ameriški uradniki verjamejo, da je Lee morda igral ključno vlogo pri razkrivanju ameriških informatorjev, ki delajo na Kitajskem, ki so jim od leta 2010 začeli biti na sledi .

Eden od teh uradnikov je bil ustreljen pred sodelavci na dvorišču kitajske vladne zgradbe, kar je jasno opozorilo drugim potencialnim izdajalcem, v skladu z viri, ki jih je navedel The Times.

Članek navaja vire, ki so dejali, da je Lee, ki je leta 1994 začel delati za Cijo, zapustil, ker je bil tam nesrečen glede svojega kariernega napredovanja.

Med 18 in 20 ključnih virov CIA na Kitajskem je bilo med leti 2010 do 2012 sistematično zaprtih ali ubitih, v skladu s čimer so ameriški uradniki opisali kot enega najhujših neuspehov obveščevalnih služb v desetletjih.

Izgube so domnevno spominjale na znatno škodo, ki sta jo povzročila prevaranta Aldrich Ames in Robert Hanssen, ki sta postala ruska vohuna.

FBI je dejal, da se je njegova preiskava, ki se je začela leta 2012, vključevala to, da je zvabila Leeja nazaj v ZDA in preiskala njegove hotelske sobe na Havajih in v Virginiji.

FBI je v procesu dokazovanja večkrat intervjuval Leeja v letu 2013.

Lee nikoli ni omenil posedovanja tajnih podatkov med temi intervjuji, v skladu z zapriseženo pisno izjavo.

Ni jasno, ali bo Lee obtožen smrti informatorjev.

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen