Anketa Dela: SDS vodilna stranka, za njo pa “kamniški odrešenik” in “židani politiki”

1

Po tokratni anketi časnika Delo je na vrhu barometra priljubljenosti političnih strank SDS s 15,8 odstotka podpore. Lista Marjana Šarca je po decembrskem prvem mestu zdaj na drugem mestu z 12,9 odstotka. Na tretjem je SD z 12,1 odstotka, na četrtem SMC z osmimi odstotki in na petem NSi s 6,5-odstotno podporo.

 V državni zbor bi se uvrstili še DeSUS in Levica s po 4,8 odstotka. Med zunajparlamentarnimi strankami se je v prvi letošnji Delovi meritvi strankarske priljubljenosti najbolje uvrstila SNS, ki je dosegla 2,6-odstotno podporo, preostalim (Stranka Alenke Bratušek, Dobra država, NLS, God, SLS, PS, Zeleni) se je podpora ustavila pri okoli enem odstotku.Približno četrtina sodelujočih v tokratni anketi Dela se ni opredelila, ker se volitev, ali ne nameravajo udeležiti, ali še ne vedo, katero stranko bi podprli, ali pa kljub vse daljšemu seznamu strank še nimajo prave izbire. Vlada v novo leto vstopa s srednjo oceno 2,57, državni zbor pa z oceno 2,51.

Na vrhu barometra priljubljenosti politikov ni sprememb, saj je predsednik republike Borut Pahor še vedno najbolj priljubljen politik, Šarec pa se je utrdil na drugem mestu. Od tretjega do petega mesta sledijo evropska komisarka Violeta Bulc, evropska poslanka iz vrst SD Tanja Fajon in predsednik državnega zbora Milan Brglez.

Skupaj s predsednikom SDS Janezom Janšo se z lestvice poslavlja še predsednik SNS Zmago Jelinčič, na lestvico pa sta se uvrstila poslanka Bratuškova in Jožef Horvat (NSi).

Anketo je za uredništvo Dela opravil oddelek za tržne raziskave Delo Stik med 3. in 6. januarjem na vzorcu 1015 vprašanih. (sta)

Število komentarjev: 1
  1. re gornjim pravi

    “Židani politiki” ? Zakaj pa ne napišete, da se z lestvice poslavlja “plešasti jajo”? Ker je to desničarski, politikantski portal s pravtakimi novinarji? Ja cenzura, saj vem!

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen