3. obletnica pokola: Francozi se spominjajo žrtev napada na Charlie Hebdo

0

V Franciji se ob tretji obletnici terorističnega napada na satirično revijo Charlie Hebdo spominjajo žrtev napada. Pred nekdanjim sedežem tednika je danes potekala skromna slovesnost, ki so se jo udeležili francoski predsednik Emmanuel Macron s sodelavci, novinarji revije, družinski člani žrtev ter pariška županja.

Macron je v spomin na žrtve pred nekdanjim sedežem Charlie Hebdo v Parizu, ki je bil pred tremi leti tarča džihadističnega napada z 12 smrtnimi žrtvami, danes položil venec, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Francoski tednik, ki je znan po svojih provokativnih vsebinah, se je žrtvam poklonil v svoji zadnji številki. “7. januar nas je zaradi strahu in smrti privedel v svet oboroženih policistov, zavarovanih vhodov in ojačanih vrat,” je minuli teden v kolumni revije zapisal Fabrice Nicolino. “To se je zgodilo v srcu Pariza in v pogojih, ki ne poveličujejo francoske republike. Se še smejemo? Da,” je še zapisal.

Spominu na žrtve so se v soboto zvečer poklonili tudi francoski republikanci in protirasistične skupine. Ti so v opomin na dogodek organizirali več dogodkov, na katerih se je v francoski prestolnici zbralo več sto ljudi, še poroča AFP.

Odgovornost za napad na Charlie Hebdo januarja 2015 je prevzela teroristična mreža Al Kaida. Džihadisti naj bi s tem želeli kaznovati novinarje revije za objavo karikatur preroka Mohameda.

Današnji datum sicer obeležuje tudi začetek vrste terorističnih napadov v Evropi, ki so v minulih letih še posebej pretresli Francijo. V Franciji so teroristični napadi zahtevali 241 življenj. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen