V Španiji umrla najstarejša Evropejka, 116-letna Ana Vela Rubio

0

V domu starejših v Barceloni je v petek umrla 116-letna Ana Vela Rubio, ki je veljala za najstarejšega človeka v Evropi. Kot so danes poročali španski mediji, je bila rojena 29. oktobra 1901 v Andaluziji.

Ana Vela Rubio je bila po navedbah mednarodne Gerontološke raziskovalne skupine najstarejša prebivalka Evrope in tretji najstarejši človek na svetu. Na vrhu je Japonka Nabi Tajima, ki se je rodila 4. avgusta 1900.

Ana Vela Rubio je bila po poklicu šivilja, zadnje obdobje svojega življenja pa je preživela kot upokojenka v domu starejših, kjer je pred kratkim praznovala 116. rojstni dan. V istem domu je zadnje štiri mesece živela tudi njena hčerka, stara 90 let.

V svojem življenju skoraj ni imela težav z zdravjem, pri 109 letih pa si je zlomila stegnenico, zato je morala na operacijo. Zatem se je njeno zdravstveno stanje poslabšalo. “Mirno je zaspala v svoji postelji, ne da bi trpela,” so sporočili iz doma.

Naziv najstarejše Evropejke je prevzela aprila, ko je umrla Italijanka Emma Morano, ki je bila rojena še v 19. stoletju. Po smrti Ane Vela Rubio je najstarejša oseba v Evropi ponovno Italijanka – 115-letna Giuseppina Projetto. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen