Umrl Bernard Law, kardinal v osrčju škandala s spolnimi zlorabami v ZDA

0

V Rimu je zgodaj davi umrl kardinal Bernard Law, nekdanji bostonski nadškof, ki je bil leta 2002 prisiljen odstopiti zaradi premeščanja pedofilskih duhovnikov po svoji nadškofiji. Star je bil 86 let, umrl pa je po daljši bolezni, so po poročanju tujih tiskovnih agencij sporočili iz Vatikana.

Papež Frančišek je ob smrti kardinala izrazil sožalje, iz Vatikana pa so sporočili, da bo pogrebna slovesnost zanj v četrtek v baziliki svetega Petra v Rimu.

Law velja za osrednjo figuro v največji krizi katoliške cerkve v ZDA. Svojčas je bil eden najpomembnejših ameriških cerkvenih voditeljev. V času, ko je bil bostonski nadškof, je premeščal spolne prestopnike v duhovniških vrstah iz ene škofije v drugo, ne da bi o tem obvestil starše ali policijo.

Več desetletij trajajoče zlorabe je leta 2002 razkrila obsežna zgodba v časniku Boston Globe, po kateri so leta 2015 posneli z oskarjem nagrajeni film V žarišču (Spotlight). Zgodba je dvignila veliko prahu, škandal pa se je iz Bostona razširil po škofijah po vsej državi, tudi v Chicago, New York, Philadelphio, San Francisco in St. Louis.

Law sprva afere ni želel komentirati, nazadnje pa se je bil prisiljen opravičiti in je obljubil korenito reformo. Pod velikim pritiskom je naposled popustil in tedanjemu papežu Janezu Pavlu II. poslal svojo odstopno izjavo, ki jo je papež sprejel. Iz ZDA se je preselil v Rim.

Kardinal Law je sicer tudi po škandalu ohranil kar nekaj podpore v Vatikanu. Ta je bil tarča kritik, ker kardinala niso kaznovali, ampak so mu samo omogočili, da se je brez velikega pompa upokojil. Leta 2004 je bil imenovan za nadduhovnika bazilike sv. Marije Velike, ene od štirih glavnih rimskih bazilik. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen