Študija: Podnebne spremembe lahko povečajo število migrantov v Evropi do konca stoletja za skoraj 200%

0

Študija ameriške univerze Columbia ugotavlja, da se bo število iskalcev azila v Evropi do konca stoletja krepko povečalo, če se bo sedanji trend segrevanja ozračja oziroma podnebnih sprememb nadaljeval. Število prošenj bi lahko naraslo med 28 do 188 odstotkov, kar pomeni med 98.000 in 660.000 dodatnih prošenj na leto.

Ekonomist univerze Columbia in avtor študije Wolfram Schlenker je povedal, da ima Evropa že sedaj težave s povečanim številom azilantov, v bodoče pa jih bo še več iz regij, ki jih bodo podnebne spremembe najbolj prizadele. Študija je odkrila neposredno povezavo med višanjem temperature ozračja in številom iskalcev azila.

Osnova so podatki o prosilcih za azil v EU med letoma 2000 in 2014, ko jih je bilo povprečno po 351.000 na leto. Te podatke so primerjali z vremenom oziroma temperaturnimi spremembami v 103 državah, odkoder so prihajali azilanti in ugotovili, da jih je več, ko so se višale temperature. Toplejše vreme je menda povečalo število azilantov iz Pakistana in Iraka ter zmanjšalo iz hladnejših držav, kot sta Srbija in Peru.

Študija pravi, da bo po optimističnem scenariju povišanje povprečnih svetovnih temperatur za 1,8 stopinje Celzija do leta 2100 število prošenj povečalo za 28 odstotkov. Če pa se bodo svetovne temperature višale s sedanjim tempom, kar je med 2,6 do 4,8 stopinje Celzija do leta 2100, pa je pričakovati rast števila azilantov za 188 odstotkov. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen