Slovita firma klobukov Borsalino, katera je pokrila tudi glave številnih zvezdnikov, je bankrotirala

0

Znan italijanski izdelovalec klobukov Borsalino, ki je med drugim poskrbel za klobuk fedora Humphreyja Bogarta v filmu Casablanca in srečno pokrivalo Harrisona Forda v filmih Indiana Jones, je danes razglasil bankrot, je poročala francoska tiskovna agencija AFP.

Sodišče v mestu Alessandria v severni Italiji je zavrnilo tudi zadnji načrt za rešitev družbe in v družbi imenovalo dva upravitelja. Kot so AFP povedali v sindikatu UIL, se bo proizvodnja zaenkrat verjetno nadaljevala, so pa delavci jezni in zaskrbljeni glede svoje prihodnosti.

Družba s 160-letno tradicijo, ki trenutno zaposluje okoli 120 ljudi, je bila na robu propada že v letu 2015, ko je družbo skupaj s 30 milijoni evrov dolga prevzel investicijski sklad Haeres Equita. Ta je na sodišču poskušal z več načrti za poplačilo upnikov, a jih je sodišče zavrnilo.

Nekdanjega vodjo podjetja Merco Marenco, ki je ob obtožbah goljufije in izogibanja plačilu davkov bežal pred roko pravice, so leta 2015 aretirali v Švici.

Družba, ustanovljena leta 1857, je v 20. letih prejšnjega stoletja letno proizvedla dva milijona klobukov. Po njej naj bi ime dobil francoski gangsterski film Borsalino, posnet leta 1970, v katerem sta tovrstne klobuke nosila lomilca ženskih src Alain Delon in Jean-Paul Belmondo. Med ljubitelji njenih izdelkov sta bila Michael Jackson in David Bowie, ki je klobuk fedora izbral za, kot se je izkazalo, svoje zadnje fotografiranje. Med sodobnimi oboževalci Borsalinovih klobukov je glasbeni zvezdnik Pharrell Williams, poroča AFP. (sta)

Napišite komentar

Vaš e-poštni naslov ne bo objavljen